Švestka - slivoň

švestka je tradiční ovoce hojně pěstované i u nás kolem cest a mezí. Plody mají modrou až fialovo- červenou barvu, a jsou sušené švestkypodlouhlé se špičatými konci. Sušené švestky obsahují více antioxidantů než kterékoli jiné ovoce. Dokonce dvakrát tolik než další vysoce ceněné druhy, jako jsou borůvky a rozinky!
 
  • pravé švestky
  • mirabelky
  • slívy
  • renoklódy - ringle
  • dražované švestky v čokoládě a jogurtu
  • sušené švestky
Švestky mají komplex vitamínů B, které působí v synergii. ( vitaminy skupiny B včetně vitaminu B1, 2 a biotinu ), E, P a stopové minerály měď a zinek, slupky obsahují nenasycené mastné kyseliny. Švestky obsahují jen cca 50kcal na 100g, sušené však až více jak 200kcal.
 

Sušené švestky a jejich léčivé účinky:

  • stimulátor pro metabolismus sacharidů - pro dobré nervy, mentální svěžest, energii a odolnost proti stresu
  • působí proti zácpě - vysoký obsah vlákniny
  • posilují srdce a imunitní systém
  • ideální při odtučnovacích dietách
  • propívají při dně, revmatismu, ledvinových a jaterních nemocech
  • odvádí přebytečnou vodu z organismu
  • čistí a vážou nadbytečné tuky ve střevech
  • posilují cévní stěny, působí proti krevním sraženinám
  • snižují hladinu cholesterolu
  • posilují a čistí játra
  • diuretické účinky
  • podporují chuť k jídlu
  • zlepšují peristaltiku střev
  • přiznivý vliv na celý kardiovaskulární systém
  • blahodárně působí na nervový systém ( brainfood )
  • vysoký obsah draslíku, více jak banán
  • sušené švestky pomáhají zachovávat čerstvost masa
  • obnovují sníženou výkonnost
  • více o sušených švestkách
Týdenní kůra cca 200g švestek zahání nervózní neklid a depresivní rozladění
 
Použití: přímá konzumace, sušené plody, kompoty, povidla amarmelády
 
Kontraindikace: lidé trpící cukrovkou

 

Švestková povidla:

  • 1000g čerstvých švestek
  • 600g cukru, nejlépe třtinového
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 hřebíček
Švestky vypeckujeme, rozmačkáme s cukrem a citronovou šťávou a vaříme v troubě a hrnci cca 3 hodiny při teplotě cca 180 stupňů. Občas mícháme. Potom necháme vychladnout a dáme do sklenic a důkladně uzavřeme.
 
Použití: sušené švetky pro přímou konzumaci, do alkoholu ( slivovice, rum ), s anglickou slaninou, na přípravu povidlí, omáček, můžeme je kombinovat s mandlemi
 
 
 
 

Kde koupit sušené švestky?