Quinoa

Quinoa (merlík chilský, v překladu "matka zrno") je bezlepková pseudoobilovina, původem z Jižní Ameriky, která se pěstuje již 5000 let. Quinoa je vhodná také pro kojence, sportovce, vegany a vegetariány pro výjimečných obsah bílkovin (esenciální aminokyseliny – arginin, lysin, histidin; sirné aminokyseliny methionin a cystein) – vyšší než u kukuřice i rýže.  Quinoa patří mezi superpotraviny a brainfood. Semínka quinoi obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. OSN označila rok 2013 mezinárodním rokem semínek quinoa, což velmi prospělo popularizaci na celém světě.

  • quinoa s největším obsahem výživných látek se pěstuje v bolivijské a peruánské plošině Altiplano v srdci horského masivu And
  • kiwicha (laskavec ocasatý), která je bohatší na vápník a proteiny než quinoa, kaniwa (merlík bledý), která obsahuje více vlákniny a železa než kiwicha

Quinoa (merlík chilský) a jeho účinky:

  • bezlepková obilovina, tzv. kompletní bílkovina, která je původem ze Střední AmerikyQuinoa
  • bezlepková potravina
  • zdroj proteinů a omega kyselin
  • alternativa bílé rýže
  • brainfood
  • bezlepková semínka
  • podporuje detoxikaci organismu
  • bezlepková obilovina (vhodná pro celiaki a bezlepkovou dietu)
  • neutralizuje účinky volných radikálů (vitamin E) a podporuje tvorbu kolagenu (vitamin A)
  • působí proti  plynatosti
  • alternativou pro populaci, která má nedostatek vápníku a má problémy s laktózou
  • brainfood – podporuje mozkové funkce, paměť, koncentraci (vitamíny skupiny B)
  • vhodný pro sportovce, diabetiky, celiaki vegany a vitariány
  • podporuje růst svalové hmoty (zdroj kompletních proteinů včetně lysinu)
  • vhodný při redukčních dietách, působí proti přejídání a dobře zasytí
  • podporuje trávení a působí proti tuhé stolici
  • zdroj tryptofanu a quercetinu
  • zdroj elektrolytů
  • podporuje metabolismus organismu
  • podporuje s dostatečným pohybem očistu organismu (zdroj vlákniny)
  • zdroj omega 3 mastné kyseliny, vlákniny, aminokyselin, minerálů a vitamínů
  • zásadotvorná potravina, působí proti překyselení organismu (na rozdíl od bílé rýže)
  • protioxidační účinky, působí proti stárnutí
  • působí proti oxidačnímu vnějšímu tlaku
  • pomáhá při regulaci hladinu glukózy v krvi a hladiny LDL
  • podporuje regulaci hladiny cukru v krvi (hořčík)
  • zdroj energie a ochraňuje červené krvinky (mangan, železo)
  • podporuje přenos kyslíku mezi buňkami, svaly a orgány (železo)
  • více

Quinoa, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Quinoa – druhy:

Použití: jako příloha k masu, do salátů, na zahuštění polévek

Příprava: před přípravou ji namočíme na cca 10 mín. do vody, následně propereme a vaříme stejně jako rýži

Tipy na přípravu semínek quinoi:

  • Kaše – quinoa se vařit s mlékem, surovým medem a rozinkami po dobu pěti minut. Přidáme nasekané mandle, dušené švestky a med. Získáme tak výživnou, chutnou kaši.
  • Saláty mohou být vyrobeny s použitím bílé quinoi v kombinaci s pražený vlašskými ořechy a dýňovými semínky. Smíchejte dýňová semínka, bílou quinua se sezamovými semínky, koriandrem, kmínem, sůlí, pepřem, paprikou a česnekem. Nakonec přidejte olivový olej, fetu, a citron, zelené fazolky a karamelizovanou cibuli.
  • Rizoto je možné také připravit pomocí bílé quinoi, hnědé rýže, rajčat, zeleninového vývaru a česneku.
  • Rýžový nákyp lze připravit pomocí bílé quinoi namísto tradiční bílé rýže. Quinoa poskytuje více výživy a je také plnění. Můžete také přidat mléko, skořici a vanilku. Rýžový nákyp můžeme podávat s čerstvým ovocem, např. plátky broskví, ananasu, meruněk, jahod a manga.
  • pokud necháme quinou vařit trochu déle (běžně se vaří stejně dlouho jako rýže), získáte kaši, do které můžeme kokosové mléko a hořkou čokoládu, která se v kaši rozpustí a dodá jí lahodnou chuť

Články: