Guave , nebo Kvajáva (Psidium guajava), Psidium

Guave - tropické jablko je původem z tropická oblasti Jižní Ameriky, má světle zelené, červené a někdy žluté plody ( průměr 5-7 cm - velikost vejce ) kulovitého ( oválného, hruškovitého ) tvaru s bílou, někdy i červenou dužinou a hladkým a někdy hrbolatým povrchem. Guave je zdrojem provitaminu A, vitaminu B1, B2, B5, C, P a kyseliny askorbové, fosforu, železa, zinku, měďi, draslíku, hořčíku a vápníku.
 

Guave - složení a její účinky:Guave - tropické jablko

  • vysoký obsah vitaminu C až ( 240 mg na 100 gramů )
  • vysoký obsah cukrů až 15%
  • zdroj omega 3 kyselin a vlákniny
  • antioxidant ( zdroj lykopen )
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • má proti rakovinové účinky
  • pomáhá snižovat krevní tlak
  • prospívá proti průjmu
  • zlepšuje trávení
  • posiluje a prospívá lymfatickému systému
  • vhodný při chudokrevnisti
  • působí proti záněti krku a astmatu
Chut: podobná směsi gdoulí, fíků a hrušky, sladká až sladkokyselá, aromtická, šťavnatá
 

Kde koupit Guave?