Avokádo

Avokádo má dužnatý plod hruškovitého tvaru, zelené barvy, velkou peckou uvnitř plodu a kožnatou slupkou. Plody obsahují značné množství vitaminu a patří nejvýživnější ovoce na světě. Už 100g avokáda pokryje denní spotřebu vitaminu D, který reguluje ukládání vápníku do kostí, zpevňuje je a činí je tak odolnějšími.
V současné době existuje asi 130 různých odrůd avokáda. Strom může dosáhnout výšky až 15 m, zatímco samotný plod je známý širokou škálou tvarů a velikostí - nejčastější je avokádo ve tvaru hrušky. Hmotnost plodů se pohybuje v rozmezí od 50 do 900 gramů! 
Plody avokáda jsou zdrojem vitamínů: B1, B2, B3, B6, B9, D, K, A, C a E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, zinek, fosfor, měď, mangan a železa. Avokádo se chlubí antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, a stává se tak prevencí proti rakovině. Kromě toho snižuje hladinu špatného cholesterolu
 
 

Avokádo a jeho účinky:
Avokádo

  • brainfood
  • nejhodnotnější ovoce
  • velmi nízkým obsahem cukru - pro diabetiky
  • biotin pečuje o pokožku, zlepšuje vidění, odstraňuje ranní nevolnosti u těhotných žen
  • vitamín B1 je základní stavební blok pro centrální nervový systém, zmírňuje podráždění, duševní poruchy, pomáhá vyrovnat se se stresem a nespavostí
  • lutein obsažený v avokádu také snižuje riziko rakoviny prostaty a rozvoj slepoty u starších lidí 
  • hořčík, vápník a železo obsažené v avokádu - ideální minerální pro lidi, kteří mají problémy s krevním oběhem a poruchami krve (například nedostatek železa, a tedy nízkou hladinu hemoglobinu v krvi). 
  • snižuje riziko osteoporózy
  • reguluje ukládání vápníku do kostí
  • prevence rakoviny

Pokud je plod avokáda tvrdý, jak zajistit jeho dozrátí?

  • tvrdé avokádo zabalíme do alobalu, umístíme ho na plech a „pečeme“ v troubě vyhřáté na 90 °C asi 10 minut
  • pro jistotu a raději avokádo průběžně kontrolujeme a potom vyjmeme z trouby, až bude měkké
  • opatrně ho vybalíme z alobalu a servírujeme.
  • více
Tvrdé avokádo zabalíme do alobalu.
Umístíme ho na plech a „pečeme“ v troubě vyhřáté na 90 °C asi 10 minut.
Na čas se ale nespoléháme a raději avokádo průběžně kontrolujeme. Vyndáme z trouby, až bude měkké.
Opatrně ho vybalíme z alobalu a servírujeme.
 

Využití pecky z avokáda:

Pecka obsahuje více živin, než samotný plod avokáda, většina lidí však pecku zahodí.
 
  • až 70% antioxidantů obsažených v avokádu se nachází právě v jádru
  • obsahuje i velké množství polyfenolů
Pecku můžeme využít tak, že ji překrojíme ostrým nožem, rozkrájíme na malé kousky, rozmixujeme v mixéru a můžeme přidat do snídaňových směsí a nebo si vyrobit smoothie
 
  • ingredience: šálek vody, jeden zralý banán, 2 hrsti čerstvého špenátu, ½ jablka nebo půl hrušky, 1 avokádo, drť z pecky avokáda, kousek zázvoru, šťáva z půl citronu
 

Tip jak si vypěstovat z pecky vlastní avokádo

Pecku vyloupneme z plodu a očistíme jí od různých zbytků dužiny. Ze špejle si připravíme tři dřívka, která seřízneme na jednom konci do špičky a zhruba v půlce pecky zapíchneme mírně dovnitř tak, aby nám dřívka trčela symetricky na tři směry. Vezmeme vhodnou sklenici a pecku na ni posadíme. Cílem je, aby se pecka neponořila do sklenice celá, ale byla v ní jen částečně svým širším koncem.

Inkubace

Do sklenice s vodou pomořte pecku avokáda tak, aby byla ponořena asi jeden centimetr pod vodou. Postavíme ji na teplé a zastíněné místo. Pravidelně doléváme vodu do požadované výše. Proces je časově náročný. Avokádo začne pouštět kořínky až po pěti nebo šesti týdnech. Když už máme kořínky husté, postoupíme k dalšímu kroku, kterým je pochopitelně zasazení.

Zasazení a pěstování

Připravíme si dostatečně velký květináč, do kterého dáme půdu z kvalitního kompostu. Pecku dáme asi sedm centimetrů hluboko. Pravidelně zaléváme, až se objeví stonek. Mladou rostlinu dáme na místo, kde ji neohrozí průvan. Měla by mít dost sluníčka i tepla. Avokádo poměrně rychle roste, ale není to úplně žádoucí. Abyste získali pěknou rostlinu, výhon při výšce asi 15 – 18 centimetrů seřízněte. Nikdy nenechte půdu v květináči vyschnout a občas můžete rosit i listy.

Avokádo z pecky se dá vypěstovat poměrně snadno a rychle

Pecku avokáda je nejprve dobře očistíme od všech zbytků dužiny. Jakékoli zbytky dužiny totiž začnou časem zahnívat a hniloba by překazila proces klíčení.

Po obvodu pecky udělejte zhruba ve stejné vzdálenosti tři otvory. Použít můžete například šídlo. Do každého otvoru vsuňte špejli a pecku zaklesněte za okraj sklenice. Plochý konec pecky by se měl dotýkat hladiny vody ve sklenici. Vodu ve sklenici doplňujte postupně tak, aby byla pecka stále v kontaktu s vodou.

Po několika týdnech, když kořeny zaplní většinu sklenice, se objeví vysoký stonek. Květináč asi o průměru 9 cm naplňte substrátem pro množení nebo výsev. Pecku zasaďte do zeminy z jedné třetiny, dvě třetiny musí zůstat nad zemí.

 

V této fázi již můžete o avokádo pečovat jako o každou běžnou rostlinu. Jakmile povyroste, přesaďte avokádo do většího květináče. Při přesazování nechte kořenový bal nedotčený. Po obvodu přisypte hlinitý substrát. Květináč lehce přeplňte, po zalití si zemina totiž trochu sedne.

Rostlinu pravidelně zaštipujte. Tím povzbudíte tvorbu postranních výhonů. Rostlina se pak rozkošatí. Rostlinu v létě zalévejte poměrně často. Mezi zálivkami nechejte zeminu vyschnout. V zimě množství vody výrazně omezte.

Zdroj: instory.cz

Chia puding s avokádem a borůvkami

Diskusní téma: Avokádo

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Sušené plody

03.05.2016 00:38
Ve studii se dělal výzkum na 7.200 lidech, španělský vědec zjistil, že ti, kteří jedli 3 nebo více porcí ořechů týdně měli téměř o 40 procent menší pravděpodobnost, že budou obézní, než ti, kteří jedli pouze 1 porci nebo méně.   Ořechy dodávají zdravé tuky a energii, která snižuje pocit...
17.03.2016 15:41
Ženšen a jeho výhody ženšen pravý (Panax Ginseng), čiže koreň života je nám veľa povedomia, pozrieme sa ako tento koreň prospieva zdraviu. Aké látky telu prospešné žien šen obsahuje? Hlavnou účinnou látkou ženšenu sú tzv. Genseonosidy, tiež označovanej ako saponíny. Ďalej obsahuje mastné...
01.03.2016 18:22
Podívejme se vhodné potraviny, které moho prospět našemu nejpodstatnějšímu orgánu v těle. Kvalitní potraviny jsou nezbytné správně fungující játra. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, při je pomalém metabolismu, plynatosti, nadýmání a zácpě. Regulují...
26.02.2016 01:25
Chia semienka sú semená šalvie hispánskej. Boli veľmi obľúbené u Aztékov, ktorí ich využívali k prevencii, liečbe a podpore fyzickej aktivity. Prečo tomu tak bolo a z akého dôvodu si chia semienka získavajú veľkú obľubu aj u nás?   Dôležité látky...
26.02.2016 00:32
Ostropestřec mariánský je používán k léčení od dob antického Řecka a Říma. Jeho účinnost vychází z komplexu tří složek pod souhrnným názvem silymarin. Preventivní a léčivé vlastnosti oleje ze semen ostropestřce jsou spojeny s komponenty, které jsou v něm obsaženy: chlorofyl, karotenoidy,...
23.02.2016 09:48
Oříšky neodmyslitelně patří k zimě a Vánočním svátkům. Na stole ale vypadají skvěle v jakémkoliv období. Jsou velmi prospěšné našemu zdraví a na výběr máme z několika druhů, které se liší nejen chutí, ale také svými účinky. Ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny. Křupněte si...
18.02.2016 21:05
Smoothie, potřebné ingredience: 100ml kokosového mléka ( může být kokosové mléko v prášku rozmíchané s vodou ) 1 oloupaný banán 100g manga ( oloupané a nakrájené na kostičky ) 2 čerstvé nebo sušené vypeckované datle 1 lžíce loupaných konopných semínek, nebo konopná semínka v prášku 1 lžíce...
16.02.2016 20:53
koření kurkuma má antiseptické, protizánětlivé účinky a patří mezi přírodní antioxidanty a superpotraviny. Pomáhá při nachlazení, kožních zánětech, infekcích a je hojně používána i jako lék proti rakovině.  Kurkumové mléko - ingredience: 250ml mléka ( můžeme použít rostlinná mléka -...
14.02.2016 23:23
superfoods jsou potraviny, které přispívají k našemu zdraví, kondici a tělesné hmotnosti.Jsou to přírodní potraviny a tak vhodně podporují způsob stravování.Tyto potraviny jsou vhodné zejména pro vegany, vegetariány a vitariány, kteří jedí pouze syrovou stravu, a mohou tak předcházet nedostatku...
14.02.2016 18:47
Najesť sa k prasknutiu tesne pred spaním nie je ten najlepší nápad. Rovnako tak nejesť večer vôbec. Posledné jedlo dňa je dôležité, nemali by ste ho vynechať, ale ani napchať sa tým, čo máte práve po ruke. Je to taký začarovaný kruh. Keď sa večer zle najete, nebudete dobre spať. Keď nebudete...
1 | 2 | 3 >>