Čočka

čočka je luštěnina, má jedlá semena (1-2 semena) hnědé nebo červené barvy, které jsou schované v plochém lusku. Různé druhy čočky se liší barvou ( červená, žlutá, hnědá, oranžová a zelená), tvarem a velikosti (velkozrnné, střední a drobnozrné čočky vypouklého nebo plochého tvaru). Zelené a hnědé druhy čočky jsou zdrojem selenu, železa a manganu. Čočky je výborným zdrojem stravitelných bílkovin. Čočka je známa cca 5000 roků a byla oblíbená v Asii a Egyptě. Čočka obsahuje provitamin A, vitamíny skupiny B, železo, vápník, draslík.
 

Čočka, aktivní látky a účinky:

  • zdroj esenciálních aminokyselin
  • zdroj bílkovin
  • dobrá alternativa masitých pokrmů společně s fazolí a sójou
  • zdroj komplexních sacharidů asi 50%
  • vitalizuje a nasytí
  • působí proti únavě a poklesu výkonnosti
  • podporuje krvetvorbu a zásobuje buňky kyslíkem
  • brainfood - posiluje nervy a výkon mozku
  • zlepšuje orgasmus a posiluje libido - afrodisiakum
  • omlazuje vazivové tkáně
  • podporuje produkci hormonů
  • vhodná pro vegany a vegetariány
  • podpora při redukční dietě
  • působí proti zácpě
  • neobsahuje lepek
  • více
Použití: čočka je vhodná kombinovat s rýží a těstovinami, do polévek můžeme k čočce přidat mrkev, cibuli a bobkový list
 

Diskusní téma: Čočka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek