Jablko, křížaly
jablko je svázáno s člověkem již od prvního biblického hříchu. Jablko je též symbolem moci u králů společně s žezlem. Ale má také účinky na zdraví: snížuje hladinu cholesterolu, díky obsahu antioxidantů působí proti volným radikálům a zpomaluje proces stárnutí.
Jablko a jeho účinky:
- normalizují střevní flóru
- zlepšují činnost střev
- podporuje vylučování toxinů díky obsahu pektinu
- zdroj vitaminu C a E
- zdroj draslíku a železa
- alkalizující účinek v krvi a tkáních
- zdroj taninů - protizánětlivé účinky
- prospívá nervovému systému
- v zimě můžeme konzumovat i sušená jablka - tzv. křížaly
- více
Kyselé syrové jablko (obsahuje kyselinu jablečnou) vyvolává dráždění sliznice, dušením jablka se snižuje jeho kyselost a zlepšuje stravitelnost (nemá však živou energii a enzymy). Pokud se při dušení přidá skořice uchová se zásaditost jablka ( zvýší se stravitelnost a snižuje množství kyseliny jablečné). Měli bychom jíst max, 2 kyselá jablka denně.
Kde koupit sušená jablka?