Jablko, křížaly

jablko je svázáno s člověkem již od prvního biblického hříchu. Jablko je též symbolem moci u králů společně s žezlem. Ale má také účinky na zdraví: snížuje hladinu cholesterolu, díky obsahu antioxidantů působí proti volným radikálům a zpomaluje proces stárnutí.

Jablko a jeho účinky:

  • normalizují střevní flóru
  • zlepšují činnost střev
  • podporuje vylučování toxinů díky obsahu pektinu
  • zdroj vitaminu C a E
  • zdroj draslíku a železa
  • alkalizující účinek v krvi a tkáních
  • zdroj taninů - protizánětlivé účinky
  • prospívá nervovému systému
  • v zimě můžeme konzumovat i sušená jablka - tzv. křížaly

Kyselé syrové jablko (obsahuje kyselinu jablečnou) vyvolává dráždění sliznice, dušením jablka se snižuje jeho kyselost a zlepšuje stravitelnost (nemá však živou energii a enzymy). Pokud se při dušení přidá skořice uchová se zásaditost jablka ( zvýší se stravitelnost a snižuje množství kyseliny jablečné). Měli bychom jíst max, 2 kyselá jablka denně.