Fazole

fazoje je bezlepková luštěnina různých tvarů, velikosti a barvy.Různé druhy fazolí
 

Fazole a jejich účinky:

  • omlazující účinek - díky obsahu nukleových kyselin ( jsou podobné proteinům)
  • zdroj rostlinných bílkovin - podporují růst svalové hmoty
  • pomáhájí při chorobách jater, ledvin a močového měchýře
  • odvodňují organismus
  • pomáhají při zažívacích problémech
  • povzbuzují syntézu bílkovin
  • podporuje trávení - díky obsahu vlákniny
  • zdroj manganu - podporuje růst vlasů
  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
  • více

Recept: Fazole adzuki s hnědou rýží a slzovkou

přišel podzim a s tím i luštěniny, které jsou skvělým zdrojem bílkovin, dobře zasytí a podporují celkovou vitalitu. 
 
Fazole adzuki, hnědou rýži a slzovku propláchněte ve vodě a poté nechejte namočené přes noc ve vodě. Jako první uvařte adzuki, vařte je asi 30 minut spolu s bobkovým listem, poté dejte do druhého hrnce s osolenou vodou vařit rýži, jak jste zvyklí, a přihoďte k ní hrst slzovky. Uvidíte, že díky ní přestane být rýže nudnou přílohou. Mezitím na oleji osmahněte cibulku, poté na ni přidejte na kousky nakrájenou papriku a sušená rajčata - vše zalijte trochou vody a poduste pod pokličkou. Dále přidejte uvařené fazole a teprve nyní je osolte, opepřete a přidejte na kousky nakrájenou bazalku. Na zjemnění přidejte smetanu. Na konec vše promýchejte.
Ingredience: 250 g adzuki fazolí (vystačí na 2 porce), 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 červená paprika, sušená rajčata, řepkový nebo jiný kvalitný olej, 2 ks bobkového listu + bazalka + sůl + černý pepř, 50g Slzovky obecné a 200 g hnědé rýže.