Křen
Obsahuje vitamin C,B1, B2, B3, E, provitamin A a téměř neuvěřitelné množství minerálních látek, předevšík hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, sírz, měď, zinek a chrom. Pro své účinky se používá v léčitelství.
Křen a jeho léčivé účinky:
- antivirové a antibakteriální účinky
- při chřipce, angíně a nachlazení
- při zánětech mandlí
- účinně odhleňuje průdušky
- léčí chrapot
- mírní kašel
- povzbuzuje k činnosti žlázy s vnitřní sekrecí
- detoxikuje játra
- rozpouští žlučové kaménky
- čistí střeva
- povzbuzuje trávení
- obnovuje střevní mikroflóru
- vhodný v rekonvalescenci po dlouhých nemocech
- harmonizace střev po antibiotikách- nastartuje správné trávení
- zlepšuje vstřebávání živin
Na chrapot: připravíme směs z jedné lžičky strouhaného křenu, jedné lžičky medu a vmícháme jeden žloutek. Užíváme jrdnu čajovou lžičku po jedné hodině až do odeznění potíží.
Čerstvě nastrouhaný křen se používá při konzumaci např.pečených žeber, klobás a dalších masitých pokrmů