Vápník ( Ca, calcium )

Vápník je základním stavebním kamenem všech kostí, zubů v našem těle. Nejvíce vápníku potřebují malé děti, těhotné ženy a každý člověk středního věku, který je v přechodu nebo v tzv. andropauze. Pokud však vápník požíváme v nárazových vysokých dávkách může být i škodlivé. Nejpřirozenější je jeho pravidelné dopňování formou stravy.
Co se týče minerálních látek v těle, je vápník zastoupen nejvíce. Pokud tělo a jeho orgány nemají dostatečný příjem vápníku ve stravě, bere si tělo drtivou většinu potřeby z kostí. Kromně pevnosti kostí a zubů ovlivňuje vápník mírnou zásaditost krve, aktivitu svalů, podporuje činnost nervů, mírní poruchy trávení a reguluje srdeční rytmus.
 

Konzumovat kravské mléko ano, nebo ne?

Víte co je vápníkový paradox? Mléko je významný zdroj vápníku, ovšem takový vápník, který lidské tělo téměr neumí vstřebat. Bylo to zjištěno průzkumem kdy se srovnávala skupina s vysokým podílem konzumace mléka a bez něj. Zjistilo se, že i v této skupině dochází k vysokému vyskytu řídnutí kostí a vysoké procento zlomenin. Pokud vezmeme v úvahu, že mléko nám působí zažívací potíže a různé alegie...závěr si udělejte sami.
 

Na co brát ohled..

vápník je velmi citlivý na jiné látky, které přijímáme v potravě. Pokud chceme podpořit vstřebávání vápníku, pak je vhodné konzumovat potraviny, které obsahují vitamíny C a D a kyselinu listovou, hořčík a fosfor. Kyselina šťavelová ( mangold, rebarbora, brokolice ) naopak narušuje vstřebávání vápníku. Další faktor ovlivňující vstřebávání vápníku je rostoucí věk člověka., které se s rostoucím věkem snižuje.
 

Hrozí předávkování vápníkem?

pro tělo není vápník toxický, ale při dlouhodobých dávkách vyšších než 2,5 gramů za den může dojít k zavápnění organismu a vznikem ledvinových kamenů. A díky zvýšenému přijmu vápníku je negativně ovlivněno vstřebávání hořčíku, železa a zinku.
 

Potraviny z vysokým obsahem vápníku:

  • mák modrý - setý ( až 1,4g ) - makové mléko
  • parmezán ( 1200g )
  • sezamová semínka nejlépe neloupaná ( 670 mg )
  • chia semínka ( 630 mg ), superpotraviny, zdroj vlákniny, omega kyselin a dalších minerálů a vitamínů
  • šípek ( 510 mg ), vyjímečný zdroj vitaminu C
  • lískové oříšky ( 310 mg )
  • mandle ( 240 mg ) - mandlové mléko, jsou zdrojem hořčíku a draslíku v ideálním poměru s vápníkem
  • květák ( 205 mg ) - zdroj vitamínů a minerálních látek
  • sója ( 200mg )
  • fazole ( 160mg )
  • kakaové boby ( 108 mg ) - patří mezi největší antioxidanty
  • špenát ( 110mg )
  • brokolice ( 105 mg ) a výborný zdroj vitaminu C