Rebarbora, reveň
Rebarbora, trvalá bylinka původem z Molgolska obsahuje sice malé množství vitaminu C, to nám nemusí vadit protože se jí pečená nebo vařená. Ale v rebarboře najdeme dostatek vitaminu B3, B5, B9 ( kyselina listová ), z minerálů obsahuje vápník, draslík, mangan, železo, fosfor a hořčík.
Rebarbora její účinky:
- příznivý vliv na ledviny a střeva
- zlepšuje trávení
- pří větším množství působí jako projímadlo
- prospívá srdci a plicím
- zdroj pektinu a rutinu
- zlepšuje peristaltiku střev
- vhodná při zácpě
Kontraindikace: díky vysokému obsahu kyseliny šťavelové není vhodná při revmatismu, dně nebo ledvinových a močových kamenech. Není vhodná ani pro kojící a těhotné ženy.
Chuť řapíku: příjemná kyselá, osvěžující
Použití: rebarborový koláč, kompot, salát, moučníky s tvarohem