Jahody ( Strawberry )

červené plody jahody obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, PP, C a E, riboflavin, kyselinu listovou, minerály: draslík, sodík, hořčík, Jahodyvápník, fosfor, chlór a stopové prvky: železo, mangan, měď, fluor, zinek, jód, selen, a jiné. Pro léčebné účinky se používají plody, listy i kořen.
 

Jahody a jejich účinky na zdraví:

  • posilují imunitu
  • pomáhají při chudokrevnosti díky kyselině listové a podporuje vstřebávání železa
  • posiluje kardiovaskulární systém - díky draslíku
  • regulují hladinu cukru v krvi
  • zlepšují potenci hlavně u mužů ( zinek )
  • prospívají ledvinám
  • působí proti ledvinovým kamenům
  • přírodní antioxidant
  • mají regenerační účinek
  • obsahují až 85% vody
  • zdrojem endorfinů
  • pomáhají kompenzovat nedostatek jódu
  • dezinfikují ústní dutinu
  • díky rozpustné vláknině podporuje činnost střev a jejich peristaltiku
  • snižují riziko rozvoje hypertenze
  • ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g)
  • zdroj bioflavonoidů - anthokyanů
  • diuretický (močopudný) účinek
  • působí jako prevence arteriosklerózy
  • vhodné při onemocnění močového měchýře a jater
  • podporuje prokrvení končetin, v arterií, mozku a celého těla
  • podporují peristaltiku střev (zdroj vlákniny)
  • vytváří pocit nasycení
  • prospívají zraku (vitamíny skupiny A, kyselina listová a beta-karoten)
  • kyselina ellagonová -pomáhá předcházet zhoubným nádorům tím, že inaktivuje karcinogeny
  • podporují růst buněk (anti aging)
  • preventivně chrání cévy
  • brání oxidaci "špatného" cholesterolu, který je jedním z faktorů vzniku arterosklerózy
  • více

Způsoby uchovávání jahod:

  • zmražení
  • dražované jahody( čokoláda, jogurt )
  • sušené
  • marmelády a džemy
  • šťávy
Kontraindikace: jahody mohou způsobovat elergické reakce

Wikipedia - jahoda

Kde koupit sušené a mražené jahody:

Diskusní téma: Jahody

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek