Antioxidanty

antioxidanty jsou obsažené v rostlinách a mořských řasách a tělo je používá v boji s volnými radikály. Odborníci soudí, že poškození způsobené volnými radikály urychluje např. průběh rakoviny, kardiovaskulární nemoci, revmatoidní artritidy... Nejlepší cestou jak doplnit antioxidanty je zařazení pestré stravy z kvalitního ovoce a zeleniny. Konzumaci průmyslově vyráběných syntetických doplňků stravy nedoporučujeme, protože konzumované antioxidanty nepůsobí v synergii s dalšími látkami v přirozené podobě a jsou navíc pro organismus škodlivé.
 

Mezi antioxidační látky, které působí proti volným radikálům patří:

  • vitaminy A, C, E
  • selen
  • koenzym Q10
  • zinek
  • glutathion
  • flavonoidy
  • polyfenoly ( chlorofyl, karotenoidy..)
  • restveratrol (zastavuje angiogenezi)
  • anthokyany
  • kurkumin (kurkuma kobinovat se špetkou pepře nebo olivovým olejem)

Ovoce bohaté na antioxidanty

  • bobuloviny ( brusinky, borůvky, goji, rakytnik řešetlákový, maliny, jahody, arónie, acai, magui, rozinky, černý rybíz, černice )
  • amalaki
  • švestky, sušené švestky
  • granátové jablko
  • fíky
  • dřínky
  • jablka a hrušky
  • citrusy ( pomeranč, limetka, ...)

Listová zelenina s antioxidačními účinky:

  • bazalka
  • kapusta
  • koriandr
  • máta
  • petržel
  • špenát

Koření s vysokým obsahem antioxidantů

Další potraviny s antioxidačním účinkem:

Potraviny bohaté na antioxidanty:

  • vitamin C ( DDD 80mg ), třešen acerola, šípek, citusové plody, jahody ,červená paprika, černý rybíz, amalaki
  • vitamin E ( DDD 12mg ), rostlinné panenské oleje, ořechy, fazole, sója, pšeničné klíčky, brokolice
  • zinek ( DDD 10-15mg ), červené maso, ústřice, játra, fazole, dýňová semínka, ořechy
  • selen ( DDD 55 mikrogramů ), otruby, sója, para ořechy, žloutky, mořské ryby, vnitřnosti, slunečnicová, lněná a sezamová semínka - příjem ve vyšších než doporučených denních dávkách ( DDD ) může být toxický
  • betakaroten, špenát, petržel, mrkev, dýně, mango, meruňky
  • fytochemikálie - bobulové ovoce ( goji, rakytnik, borůvky, brusinky...), zelený čaj, česnek a cibule, citrusy, zelené byliny, hrozny
 

TIP na supersmoothie s antioxidačním účinkem:

  • 2 banány
  • 2 hrsti lesního ovoce ( borůvky, maliny, ostružiny, jahody )
  • hrst namočených sušených goji
  • 300ml vody
  • listová zelenina ( špenát, mladé kopřivy, listy pampelišky, petržel...)
  • přírodní sladidlo ( med, javorový cukr, sirup z agave...)
  • směs důkladně rozmixovat v mixéru na smoothie
 
 

Diskusní téma: Antioxidanty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek