Antioxidanty
antioxidanty jsou obsažené v rostlinách a mořských řasách a tělo je používá v boji s volnými radikály. Odborníci soudí, že poškození způsobené volnými radikály urychluje např. průběh rakoviny, kardiovaskulární nemoci, revmatoidní artritidy... Nejlepší cestou jak doplnit antioxidanty je zařazení pestré stravy z kvalitního ovoce a zeleniny. Konzumaci průmyslově vyráběných syntetických doplňků stravy nedoporučujeme, protože konzumované antioxidanty nepůsobí v synergii s dalšími látkami v přirozené podobě a jsou navíc pro organismus škodlivé.
Mezi antioxidační látky, které působí proti volným radikálům patří:
- vitaminy A, C, E
- selen
- koenzym Q10
- zinek
- glutathion
- flavonoidy
- polyfenoly ( chlorofyl, karotenoidy..)
- restveratrol (zastavuje angiogenezi)
- anthokyany
- kurkumin (kurkuma kobinovat se špetkou pepře nebo olivovým olejem)
Ovoce bohaté na antioxidanty
- bobuloviny ( brusinky, borůvky, goji, rakytnik řešetlákový, maliny, jahody, arónie, acai, magui, rozinky, černý rybíz, černice )
- amalaki
- švestky, sušené švestky
- granátové jablko
- fíky
- dřínky
- jablka a hrušky
- citrusy ( pomeranč, limetka, ...)
Listová zelenina s antioxidačními účinky:
- bazalka
- kapusta
- koriandr
- máta
- petržel
- špenát
Koření s vysokým obsahem antioxidantů
Další potraviny s antioxidačním účinkem:
- chia semínka namočená ve vodě
- pekanové, lískové a vlašské ořechy
- chlorella, spirulina a ječmen
- černá rýže
- kotvičník zemní
Potraviny bohaté na antioxidanty:
- vitamin C ( DDD 80mg ), třešen acerola, šípek, citusové plody, jahody ,červená paprika, černý rybíz, amalaki
- vitamin E ( DDD 12mg ), rostlinné panenské oleje, ořechy, fazole, sója, pšeničné klíčky, brokolice
- zinek ( DDD 10-15mg ), červené maso, ústřice, játra, fazole, dýňová semínka, ořechy
- selen ( DDD 55 mikrogramů ), otruby, sója, para ořechy, žloutky, mořské ryby, vnitřnosti, slunečnicová, lněná a sezamová semínka - příjem ve vyšších než doporučených denních dávkách ( DDD ) může být toxický
- betakaroten, špenát, petržel, mrkev, dýně, mango, meruňky
- fytochemikálie - bobulové ovoce ( goji, rakytnik, borůvky, brusinky...), zelený čaj, česnek a cibule, citrusy, zelené byliny, hrozny
TIP na supersmoothie s antioxidačním účinkem:
- 2 banány
- 2 hrsti lesního ovoce ( borůvky, maliny, ostružiny, jahody )
- hrst namočených sušených goji
- 300ml vody
- listová zelenina ( špenát, mladé kopřivy, listy pampelišky, petržel...)
- přírodní sladidlo ( med, javorový cukr, sirup z agave...)
- směs důkladně rozmixovat v mixéru na smoothie
Diskusní téma: Antioxidanty
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.