Trnka obecná ( Prunus spinosa)
trnka je trnitý keř dorůstající výšky 1,5 - 3m s černo fialovými bobulovitými plody velikosti 10-15 mm, které jsou velmi hořké. Jejich hořkost se snižuje po prvním mrazu. Trnka je zdrojem vitanimu C a E, pektinů, tříslovin, flavonoidů a antokyanů.
Plody trnky a její účinky:
- stahující účinek
- antiseptické účinky
- přírodní diuretikum
- zlepšují chuť k jídlu
- lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
- při metabolických poruchách
- při zánětech močového měchýře
- zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus)
- prospívá peristaltice střev
- působí proti nadýmání
- příznivý vliv na srdce, krevní oběh
- posiluje žaludek a čistí krev (květy)
- projímavý účinek (květy)
- více
Sběr: květy se sbírají od března do května, plody říjem až listopad, nejlépe po přemrznutí
Použití: na výrobu trnkového vína, omáčky, povidel, pro přímou konzumaci nebo naložit do alkoholu.
Jak připravit likér s trnkami?
Do láhve dejte trnky (dejte je do mrazničky - aby přešly mrazem, jsou sladší) zalejte džinem nebo jiným alkoholem a nechejte odležet cca 6 měsíců.
Brusinky
26.01.2016 22:43
Brusnica ľudovo červená čučoriedka, kyselina, kalina je nízky, vždyzelený krík dorastajúci výšky 10-20cm husto rozvetvený s plazivými a vzpriamenými vetvičkami. Brusnica nádherne kvitne, od mája do červena, kvety majú bielu, až staroružovú farbu, sú usporiadané do previsnutých hrozna. Plodom je...