Zelenina

zeleninou jsou nazývány jedlé jednoleté a dvouleté rostliny, či části víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale naopak nepatří luštěniny a obiloviny, které jsou pěstovány pro semeno. Některé druhy se však v názvoslové překrývají..jsou nazývány např. koření (pažitka, česnek, cibule) a nebo byliny. Některé druhy jsou předmětem sporů, zda se jedná o ovoce nebo zeleninu (melouny, paprika, rajčata...).

Čerstvá zelenina

Za zeleninu se obecně považuje rostlina bylinného charakteru, která se převážně dá konzumovat celá nebo z větší části (až na výjimky). Zelenina je stavebním materiálem a společně se semeny a plody jsou základem živé stravy.

Za ovoce se považují většinou plody víceletých rostlin (stromů, keřů, polokeřů či jahodníku). U ovocných druhů je předpoklad vytrvalosti a opakování produkce plodů. Ovoce má čistící funkci a obsahuje až 80-90% vody.

Avokádo se považuje za nejhodnotnější plod na planetě ( obsahuje téměř 50% tuků, 25% bílkovin a téměř vše kromě vitamínu D a B12).

Na zelenině může člověk přežít (na rozdíl od ovoce), je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce .

Pro přípravu vařeného jídla je nevhodnější používat smaltované nádobí nebo sklo (neobsahuje těžké kovy a hliník).

Co obsahuje zelenina?

  • vitamíny
  • minerály
  • vlákninu
  • a další pro zdraví prospěšné látky

Druhy zeleniny:

Způsob úpravy zeleniny:

  • Syrová zelenina - je zásadotvorná (před konzumací máčíme 2 - 3 hodiny ve vodě s trochou soli - zelenina je tak lépe stravitelná, až o 50%)
  • Uvařená zelenina - do 20 min. se musí sníst, po té se stává kyselinotvornou - produkující toxíny (následně nadýmání..), nejvhodnější je způsob přípravy v páře
  • zeleninové šťávy (je zbavena vlákniny)

Např. mrkev rozkousaná ústy je stravitelná z 10%, zbytek se vyloučí. V případě, že mrkev namočíme osolené vody ( probíhá tam elektrolýza) na cca 120 min a po té rozmixujeme, její stravitelnost se zvýší až na 50%. Pokud z mrkve uděláme šťávu, tak stravitelnost je až 90%.

Diskusní téma: Zelenina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek