Koření a kořenící byliny

listy, kořeny, plody, poupata, květy - koření může pocházet ze všech částí rostlin. V Asii se již po celá tisíciletí cení pro kořenímedicínské i kulinářské účely. Pojmem koření se všeobecně označují časti kostlin, které pro svůj přirozený obsah chuťových a aromatických látek hodí ke konzumaci jako kořenící a dochucující přísady.
 

Koření obsahuje ve vysoké koncentraci:

  • třísloviny - taniny ( šalvěj, majoránka, tymián )  - mají adstringentní a aktibakteriální účinky - dříve se používali pro skladování potravin
  • pálivé látky ( pepř, paprika, hořčice, zázvor, galgán, kurkuma, česnek a cibule ) - zvyšují produkci slin, podporují vylučování žaludečních šťáv a prospívají peristaltice střev 
  • éterické oleje - silice ( hřebíček, skořice, jalovec, kopr, fenykl, pažitka ) - podporují trávení, brání nadýmání, ničí choroboplodné zárodky ), podporují činnost srdce )
  • hořčiny - davají nahořklou chuť ( šafrán, pelyněk, bazalka, rozmarýn, oregano, tymián ) - stimulují sekreci slin, žaludečních šťáv a žluči, prospívají peristaltice střev¨

Kde koupit koření?

 

Seznam koření a bylinného koření:

Koření by se mělo kupovat a používat v období, kdy jeho chuť dosahuje vrcholu. Mnohé druhy by se měli uskladňovat po co nejkratší dobu. Pokud je musíme uskladnit na delší dobu je vhodné koření nasekat, rozmixovat a dát do vzduchotesných nádob a zmrazit.
Kdo konzumuje denně skořici, zázvor a kurkumu netrpí nemocemi a prodlužuje si život - antiseptika
 

Způsoby uskladnění koření:

  • ve vzduchotěsných nádobách
  • mleté uskladňujte max. 6 měsíců
  • koření kontroluje čichem (zda není žluklé a jakou má vůni) a zrakem (barva)
Kupujeme celé koření od bobulí až po kůru a semena ( semena, lusky i bobule ). Je to doporučený způsob, jak získat kvalitní koření bez příměsí. Nejlepší je koření rozdrtit v hmoždíři, nastrouhat nebo pomlít tešně před konzumací, protože se tak uvolňují vůně a chutě.

Diskusní téma: Koření

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek