Maliny

maliník je naší nejstarší lesní ovocnou rostlinou.Ale jsou velmi oblíbené na mnoha zahrádkách. Plody mají červenou barvu a jemnou lahodnou sladkou chuť. Maliny jsou výborným zdrojem vitaminu A, B3, B9, B1,E a C, vápníku, hořčíku, fosforu, chlóru,  draslíku, zinku, měďi a železa. Maliny obsahují až 80% vody a 9% sacaridů. Ve 100g malin je obsaženo pouze 40 kcal. Plody a Malinylisty maliníku jsou používány v léčitelství.
 

Maliny- plody a jejich účinky:

  • zdroj biotinu (biotin se ničí užíváním antibiotik)
  • zvyšují imunitu
  • působí jako prevence proti civilizačním chorobám
  • prospívá zdravým vlasům a nehtům
  • podporují krvetvorbu (díky měďi)
  • podporují ostrost vidění a zlepšují šeroslepost
  • prospívají kůži - hebkost a pružnost
  • pomáhají při krvácení z nosu a dásní
  • pomáhá při inkontinenci včetně nočního pomočování u dětí
  • zvyšují hladinu testosteronu - podporuje mužskou plodnost, pomáhá při poruchách erekce
  • prospívají při obtízích močového měchýře a ledvin
  • odvodňují organismus
  • čistí střeva
  • prostředek proti silnému krvácení během menstruace
  • při anémii
  • více
Listy malin obsahují vysoký podíl vitaminu C, je nutné je však sbírat z lesních rostlin.
 
Skladování malin: čerstvé maliny můžeme skladovat pouze několik dní, po tepelné úpravě ztrácí mnoho výživných látek. Můžeme je sušit v troubě při teplotě 30-40 stupňů, zmrazit - v mrazničce vydrží až 1 rok, nebo můžeme udělat šťávu - malinový sirup, džem nebo marmeládu.

Fotogalerie: Maliny

Záznamy: 1 - 6 ze 6