Kakaové boby

Kakaové boby jsou plody tropické rostliny kakaovníku, která se vyskytuje v oblastech tropů. Sběr plodů je možný až 9 měsíců v kakaové boby, čokoládaroce, současně kvetou i plodí. Sklizeň z jednoho stromu za rok je cca 40 kusů kakaových bobů, které mají  na povrchu plodu slupku. 
 

Nyní se pěstují tří odrůdy kakaových bobů:

  • Forastero ( tvoří cca 80-85% produkce )
  • Criollo - nejkvalitnější , tvoří jen 5% produkce, pěstuje se zejména ve Venezuele
  • Trinitario - příženec obou druhů

Kakaové boby se používají k výrobě:

  • kakaové hmoty ( drcené a mleté kakaové boby ) - trvanlivost 2-4 roky při pokojové teplotě
  • kakaového másla ( nažloutlý tuk získaný lisováním z kakaové hmoty - taje při teplotě lidského těla
  • kakaového prášku (kakaa) - vedlejší produkt po vylisování kakaového másla, je kyselý mírně nahořklý
  • čokolády
Na jeden kilogram hořké 100 čokolády je potřeba až 800 kakaových bobů, což je sklizeň z cca 20 stromů.
 

Kakaová hmota:

Kakaová hmota se skládá z přibližně 50 až 57% kakaového tuku (kakaového másla), 17% sacharidů, 11 až 13% bílkovin, 4 až 13% flavonoidů, 1 až 2% vody, minerálů, organických kyselin, vitamínů, alkaloidů a řady dalších organických látek.
 

Kakaový prášek:

světle hnědý kakaový prášek obsahuje okolo 55 až 60% sacharidů, 20% bílkovin, 10% flavonoidů, 10 až 15% tuku, prodává se ale i odtučněné kakao
 
  • RAW kakao
  • nepražené kakao
  • kakao z pražených bobů 
  • kakao holandského typu - kakaový prášek je alkalizovaný působením uhličitanu draselného nebo sodného

Druhy a zpracování kakaových bobů

  • pražené kakaové boby
  • nepražené kakaové boby
  • drcené nepražené kakaové boby
  • mleté nepražené kakaové boby - prášek

Nepražené kakaové boby

Výroba čokolády z kakaových bobů

Kakaové boby jsou vstupní surovinou pro výrobu čokolády, prochází fermentací a sušením. Pro přípravy čokolády potřebujeme nepražené kakaové boby ( 100g bobů je 100g čokolády ), nepražené boby upražíme v troubě při teplotě cca 100 - 120°C po dobu 20-25 min. Po upražení odstraníme slupku a v hmoždíři z nich uděláme prášek a začne se při tom vznikat kakaové máslo ( činnost je zdlouhavá a namáhavá ). Do vzniklé hrubší hmoty můžeme přidat další ingredience ( cukr, sušené mléko, mletou skořici, sirup z agáve  ....) a důkladně prohněteme. Do totové čokolády můžeme přidat oříšky, sušené plody nebo kandované ovoce ).

Jak poznáme kvalitní čokoládu?  Při lámání čokolády by jsme měli slyšet charakteristické lusknutí.
 

Jak jíst kakaové boby

nejvhodnější je kakaové boby rozdrtit a přimíchat do pokrmu

Nepražené kakaové boby recepty

 
Kontraindikace: histaminová intolerance - kakaové boby jsou zdrojem histaminu

Kávu pijte pouze bez mléka, protože může dřaždit slinivku a po delší době může způsobit až zánět slinivky. Vhodnější je cikorka ( je výživná a má čístící tlusté střevo jako kefír). Není vhodné kombinovat kávu s alkoholem. (alkohol v malém množství čístí krev). Doporučená dávka kávy je 1 - 2 šálky denně. Je velmi škodlivé pít kávovou sedlinu.
 
 

Kakaové boby, káva

12.11.2016 23:21
Niektoré prieskumy poteší viac ako iné. To je prípad kávy. Už vieme, že tento lahodný nápoj dokáže pomáhať v boji s rakovinovým bujnením, ale pomáha aj pri iných ochoreniach. Podľa vlaňajšieho zistenia vedcov z Harvardovej univerzity môže v množstve troch až piatich šálok denne chrániť káva pred...