Vitamin C
vitamin C si naše tělo nedokáže samo vyrobit a proto jej musí získávat v potravě. Nejvíce je vitamin C zastopen v ovoci (lesní ovoce, citrusové plody) a zelenině. Vitamin C je nutný nejméně pro 300 metabolických procesů v našem těle (nutný pro téměř všechny orgány v těle).
Přírodní zdroje vitaminu C:
- třešeň acerola
- rakytnik řešetlákový
- černý rybíz
- šípek
- amalaki
- arónie
- červená paprika
- chilli papriky
- brokolice
- fenykl
- květák
- papája
- kiwi
- jahoda
- exotické ovoce
Čerstvé plody jsou nejlepší, pokud je však nakrájíte a nesníte, množství vitamínu C se snižuje.
Účinky vitaminu C:
- stimuluje obranný systém
- podněcuje tvorbu vaziva
- nejsilnější antioxidant (chytá volné radikály - kyslíkové molekuly) - buněčné stárnutí
- prevence rýmy a nachlazení
- působí jako prevence proti astmatu
- podporuje očistný proces (odstraňuje zbytky mrtvých buněk, patogenní částice, baktérie)
- zrychluje pohyb bílých krvinek k místu infekce
- chrání tělo před pesticidy a jinými toxíny
- podporuje tvorbu kolagenu
- snižuje vysoký krevní tlak
- snižuje riziko srdečního infarktu
- je prevencí proti rakovině
- prevence proti šedému zákalu
- podporuje hojení ran
- podporuje odbourávání tuků
- nedostatek vitaminu C způsobuje kurděje
- účinnost vitaminu C podporuje vitamin E a betakaroten
- omezuje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn
- zvyšuje množství dobrého cholesterolu HDL a snižuje LDL
- působí proti stárnutí organismu
- při infekci dýchacích cest (vitamin C společně se zinkem zkracuje trvání)
- více
Co zvyšuje potřebu vitaminu C (požírači vitaminu C)?
- vniknutí viru do těla
- kouření
- stres
- nadváha
TIP: tělo může s pomocí vitaminu C lépe využít železo z potravy, kombinujte proto rostlinné a živočišné zdroje železa a při tom popíjejte např. vylisovaný pomerančový džus