Vitamin C

vitamin C si naše tělo nedokáže samo vyrobit a proto jej musí získávat v potravě. Nejvíce je vitamin C zastopen v ovoci (lesní ovoce, citrusové plody) a zelenině. Vitamin C je nutný nejméně pro 300 metabolických procesů v našem těle (nutný pro téměř všechny orgány v těle).
 

Přírodní zdroje vitaminu C:

 

Čerstvé plody jsou nejlepší, pokud je však nakrájíte a nesníte, množství vitamínu C se snižuje.

Účinky vitaminu C:

  • stimuluje obranný systém
  • podněcuje tvorbu vaziva
  • nejsilnější antioxidant  (chytá volné radikály - kyslíkové molekuly) - buněčné stárnutí
  • prevence rýmy a nachlazení
  • působí jako prevence proti astmatu
  • podporuje očistný proces (odstraňuje zbytky mrtvých buněk, patogenní částice, baktérie)
  • zrychluje pohyb bílých krvinek k místu infekce
  • chrání tělo před pesticidy a jinými toxíny
  • podporuje tvorbu kolagenu
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • snižuje riziko srdečního infarktu
  • je prevencí proti rakovině
  • prevence proti šedému zákalu
  • podporuje hojení ran
  • podporuje odbourávání tuků
  • nedostatek vitaminu C způsobuje kurděje
  • účinnost vitaminu C podporuje vitamin E a betakaroten
  • omezuje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn
  • zvyšuje množství dobrého cholesterolu HDL a snižuje LDL
  • působí proti stárnutí organismu
  • při infekci dýchacích cest (vitamin C společně se zinkem zkracuje trvání)
  • více

Co zvyšuje potřebu vitaminu C (požírači vitaminu C)?

  • vniknutí viru do těla
  • kouření 
  • stres
  • nadváha
TIP: tělo může s pomocí vitaminu C lépe využít železo z potravy, kombinujte proto rostlinné a živočišné zdroje železa a při tom popíjejte např. vylisovaný pomerančový džus