Ostružiny ( černice )

ostružina patří mezi domácí významný zdroj vitaminu C, který posiluje imunitu, zdraví a detoxikaci. Ostružina je popívaný keř s ostny. Plody bobule černé barvy mají vysoký obsah karotenů, antioxidantů, které ničí v těle volné radikály, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. Ostružiny obsahují celou řadu živin a léčiv, včetně sacharózy, glukózy, fruktózy (do 5%), kyseliny citrónové, kyseliny vinné, kyseliny jablečné, kyseliny salicylové a další organické kyseliny, vitamíny skupiny B (B9),C, E, K, P, PP, provitamin A, minerální látky sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, nikl, mangan, molybden, chrom, baruim, vanad, kobalt, stroncium, titan, taniny a aromatické sloučeniny, pektin, celulózu. V lečitelství se používají listy, kořen a černé plody.
 

Ostružiny a jejich účinky:

  • půzobí pozitivně při nachlazení, angíně, chřipce a kašli
  • pro rekonvalescenci po nemocech
  • zpevňují cévy - křečové žíly, arterioskleroze
  • posilují mužskou potenci
  • při anémii
  • působí proti šerosleposti
  • prevence proti osteoporóze
  • podporují trávení a metabolismus
  • detoxikační účinky
  • poháhají proti působení stresu
  • prospívá při hubnutí
  • podporují imunitu
  • protizánětlivé a dokonce i protinádorové účinky
  • prevence proti srdečním onemocněním
  • zpomaluje stárnutí buněk, působí protizánětlivě a detoxikačně
  • vhodné pro lidi podstupujícím chemoterapii
  • maliny mají tedy asi třetinu antioxidační síly ostružin (čím tmavší bobulové ovoce tím větší účinek flavonoidů)
Kontraindikace: při zánětech žaludku, střev a poruchách činnosti žlučníku
 
TIP na bylinný čaj: smícháním ostružinového, malinového a jahodníkového listí se smrkovým nebo modřínovým jehličím

Novinky

02.11.2015 23:16
Toto skvělé a naprosto běžné ovoce, které se v Čechách pěstuje už stovky let, by mohlo přispět k ochraně proti rakovině tlustého střeva. Naše země zaujímá smutné prvenství v této nemoci. Takže pojďme se na švestky v rychlosti podívat. Švestky  patří mezi ovoce s vysokým...