Spokojená střeva pomocí sušených švestek

02.11.2015 23:16

Toto skvělé a naprosto běžné ovoce, které se v Čechách pěstuje už stovky let, by mohlo přispět k ochraně proti rakovině tlustého střeva. Naše země zaujímá smutné prvenství v této nemoci. Takže pojďme se na švestky v rychlosti podívat.

Švestky 

patří mezi ovoce s vysokým obsahem vlákniny a tím pochopitelně udržují naše střeva ve zdravé pohotovosti. Je všeobecně   známo, jak švestková šťáva, nebo kompot, pomáhá po porodu či operaci rozhýbat střeva. Také kojencům můžeme dávat švestkové pyré už od čtvrtého měsíce věku a pomoct tak například nekojeným dětem ke správnému a zdravému vyprazdňování. Švestky obsahují 80% vody, ovocné cukry, organické kyseliny. Mají příznivý obsah provitamínu A, vitamín B1, B2. Velmi cenný je jejich obsah minerálů jako draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Výzkum objevil nový způsob, jak toto sladké ovoce udržuje naše střeva zdravá. Jde o pro nás běžnou formu uchovávání švestek na zimu a to jejich sušení. Podle výzkumu prezentovaného na konferenci Experimentální biologie 2015, můžou sušené švestky snížit riziko rakoviny tlustého střeva až o 43 procent tím, že krmí střeva zdravými střevními bakteriemi.

Švestky a jejich léčivé účinky:

Sušené švestky podporují retenci pozitivních bakterií v tlustém střevě. Narušení zdravých střevních bakterií v tlustém střevě může vést k zánětu, u kterého bylo už dříve prokázáno, že podporuje rozvoj rakoviny tlustého střeva.

Sušené švestky obsahují fenolické sloučeniny, které mají více efektů na naše zdraví, včetně jejich schopnosti sloužit jako antioxidant, který neutralizuje oxidační účinek volných radikálů. A tím vlastně přirozeně zabraňuje vzniku zánětu tlustého střeva a minimalizuje následnou možnost rozvoje rakoviny ve střevě.

Přidejte více sušených švestek do svého jídelníčku, mlsejte je místo sladkostí a vaše střeva budou spokojeně vylučovat a čistit tak tělo od odpadních látek.

Rychlý jáhlový dezert s mákem a sušenými švestkami.

Do hluboké misky nasypeme mák, spaříme horkým mlékem, vmícháme rozvařené jáhly a med. Na konec přidáme pokrájené sušené švestky. Tvoříme pomocí naběračky kopečky a ty můžeme ještě podle chuti polévat třeba jogurtem.

Je to zdravá svačinka, nebo třeba snídaně. A věřte mi, že tento dezert po ránu, vás příjemně pročistí.

Kde koupit sušené švestky?