Pepř

bobulky pepře z pepřovníku černého jsou kořením původem z Indie a patří mezi nejoblíbenější koření na celém světě a patří mu více jak 30% podíl na prodeji ze všech obchodovaných koření. Sklízí se nezralé bobulky, které později prochází další úpravou.
Pepř obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vodu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, selen, mangan, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, vitaminy, A, B, C, E, K, lutein , betakaroten, kyselinu listovou a alkaloid s názvem piperin. 
 

Druhy pepře:

  • zelený pepř ( vznikne naložením nezralých plodů do různých nálevů nebo rychlým sušením )černý pepř
  • černé kuličky pepře, nebo mletý pepř ( sklizené, nezralé plody se nechají fermentovat a poté vysuší )
  • cayenský pepř ( pepřovníkem nic společného nemá, jedná se o papriku )
  • sečuánský pepř - růžový ( také z jiné rostliny )
  • bilý pepř ( oloupané vysušené zralé plody )

Černý pepř použití a jeho účinky na zdraví:

  • přírodní afrodiziakum, zlepšuje a stimuluje libido
  • používá se k léčbě astmatu, horečky a nachlazení
  • podporuje mozkové funkce a paměť
  • podporuje srdce a psychyku
  • má antidepresivní účinky
  • podporuje imunitní systém
  • detoxikuje organismus
  • podporuje trávení a metabolismus
  • močopudné účinky
  • zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a omezuje nadýmání
  • protizánětlivé účinky ( piperin )
  • piperin pomáhá tělu vstřebávat selen, vitamíny ze skupiny B a beta karoten
 
Použití: na dochucení pokrmů, šťáv ( dobra kombinace rajčatové šťávy posypané pepřem ), salátů, marinád..atd.
 
Chuť: specifické aroma aštiplavá chuť, která při větším množství vyvolá horkost v těle