Zdravé mlsání nejen na zimu

23.02.2016 09:48

Oříšky neodmyslitelně patří k zimě a Vánočním svátkům. Na stole ale vypadají skvěle v jakémkoliv období. Jsou velmi Ořechyprospěšné našemu zdraví a na výběr máme z několika druhů, které se liší nejen chutí, ale také svými účinky. Ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny.

Křupněte si Kešu

Kešu oříšky jsou velmi specifické svou chutí a svou měkčí strukturou, chutnají výborně na sladko i na slano, do jídla nebo jen tak. Mají vysoký obsah železa, zinku, hořčíku, draslíku a fosforu. Dodají vám také potřebné bílkoviny, betakaroten a stopové prvky, které napomáhají růstu buněk. Obsahují vitaminy B, D a E Původem jsou kešu oříšky z Vietnamu.

Tyto lahodné, nasládlé oříšky snižují cholesterol v krvi, dodávají energii, působí proti depresím a nervozitě a podporují růst svalové hmoty. Také jsou prevencí proti osteoporóze. Díky svému obsahu sacharidů se doporučují především pro sportovce.

více o kešu

Vlašské ořechy

Jedny z u nás nejdostupnějších ořechů jsou právě vlašské. Tyto ořechy obsahují omega mastné kyseliny, vitaminy B1, B6 Vlašské ořechya E. Podporují rozvoj mozku, jsou skvělým zdrojem energie a snižují hladinu cholesterolu. Jsou výborné například naložené v medu nebo společně s vaším oblíbeným sýrem.

Vhodné jsou také pro diabetiky, vegany a jako Paleo či RAW strava.

více informací

Mandle

Mandle jsou jedním z nejznámějších antioxidantů, snižují hladinu cholesterolu a obsahují stopové prvky jako zinek, měď, a mangan a minerály jako vápník, fosfor a hořčík. Posilují imunitu a jsou vhodné pro sportovce a kojící a těhotné ženy. Řadí se také do paleo, veganské a bezlepkové stravy.

Mandle jsou velmi typické svou nasládlou chutí a používají se také k výrobě mandlového mléka, marcipánu nebo mandlové moučky, která je základem pro velmi populární makronky.

více informací

Dražované dobrůtky

Namíchejte si na svůj stůl směs, která potěší návštěvu i vás. Do oříšků si přisypte dražované ovoce nebo oříšky v čokoládě či jogurtu. Vyzkoušet můžete například arónii v hořké čokoládě, která spojuje charakteristickou chuť černého jeřábu s rozplývající se porcí kakaa.

Opravdovou delikatesou jsou mandle v hořké čokoládě a ve skořici. Banánové chipsy či meruňky v jogurtu vám osladí život.

Ořechová másla

jsou vyráběna z madlí, kešu oříšků, lískových oříšků a arašídů, jsou velmi výživná, mají větší vstřebatelnost než ořechy ( vhodná pro kulturisty a chutná, mohou se dochutit, kakaem, čokoládou a dalšími přísadami.

Nepodceňujte účinky oříšků a mlsejte zdravě nejen v zimě. 

Jak připravit ořechová mléka?

  • mandlové mléko
  • kokosové mléko
  • konopné mléko
  • více