• Mišpule německá (Mespilus germanica)

Mišpule obsahují mnoho cenných látek, z nichž musíme jmenovat především vlákninu, ale také cukry, třísloviny, kyselinu jablečnou, vitamín C anebo železo. 
Mišpule obecná není zrovna ovocnou dřevinou, které by se aktuálně hřála na výsluní popularity. Abyste tedy mohli ochutnat její plody, musíte povětšinou natrefit na zapomenutý strom ve stařičké zahradě nebo parku. Sklízí se co možná nejpozději, dlouho jsou tvrdé jako kámen, trpké a k jídlu se nehodí. V této podobě se tedy plod nekonzumuje, musí se vyčkat na zásah mrazů. Nejlahodnější jsou tedy právě teď, v zimě. 

Pohledný, rozložitý stromek nebo keř s velkými tužšími listy se hodí i do malých zahrádek, vyroste totiž jen do výšky od tří do pěti metrů. Mišpule kvete koncem května bílými květy, které připomínají květ jabloně. Plody jsou malé, spíše kulaté hnědozelené malvice, nejčastěji mezi třemi až pěti centimetry v průměru. Pro vysoký obsah pektinů se tradičně přidávaly do marmelád a šťáv nebo se sušily, a v neposlední řadě se využívaly i jako léčivo blahodárně působící na zažívací trakt.

Mišpule a její účinky:

  • Z tohoto ovoce se někdy vyrábí i pálenka (mišpulovice)
  • Plody mají přesto jednu poměrně velkou nevýhodu, kterou je obtížná manipulace. Zralé jsou totiž opravdu měkké a jejich slupka se dosti snadno trhá
  • plody mají kladný vliv na trávicí soustavu
  • při průjmech u dětí i dospělých
  • prevence proti rakovině tlustého střeva
Použití: přímá konzumace, zavařenina nebo sušení
  • vzhledem k tomu, že toto ovoce varem rosolovatí, můžete jej využít k přípravě netradiční marmelády nebo povidel.
Čeleď: růžovité
 

Jak se přemění mišpule na sladkou?

Škrobnaté látky po zmrznutí přecházejí v jednoduché cukry, takže plody nejen změknou, ale i zesládnou. Původně trpké a tvrdéMišpule plod mišpule se tak stávají poživatelnými a mimochodem jsou velmi chutné. Podobně jsou na tom z divoce rostoucích keřů třeba plody trnky.

Kořeněnou, sladkou kašovitou hmotu je možné po utržení ze stromu z přemrzlé mišpule jednoduše vysát nebo vydlabat lžičkou.Kožnatá slupka ani semínka se nejedí. Pražané například objeví mišpuli v zadní části venkovní expozice Botanické zahrady Na Slupi. Je přitom nenáročná a zvládá i drsnější podmínky.

Mišpule však kromě přemrznutí prochází ještě jedním velmi zajímavým procesem, který naši předkové znali. Nazývá se hniličení

„Při takzvaném hniličení probíhají uvnitř plodu oxidační, tedy okysličovací procesy. Ovoce v končící konzumní zralosti se tak dostává do závěrečného stupně klimakteria (přezrávání). Hniličení není bakteriálního, ale chemického původu, a není se tedy třeba obávat konzumace na začátku této fáze, i když postupně může docházet k celkovému rozpadu konzistence. Rovněž se hniličením odbourávají některé trpké složky v dužnině.„Dříve se nejvíce v této podobě konzumovaly lokální odrůdy hrušek, z planých druhů například hrušeň polnička. Tyto hrušky se ale využívaly zejména na zpracování, na povidla nebo ovocné pálenky. Z dalších druhů ze skupiny netradičního jádrového ovoce hniličením prochází kromě zmíněných mišpulí třeba oskeruše.“

  • drobnější plody s vysokou cukernatostí se sušily, jiné zas byly určeny k pálení nebo k moštování.

Sušené plody

03.01.2020 13:33
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního.Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí...
03.05.2016 00:38
Ve studii se dělal výzkum na 7.200 lidech, španělský vědec zjistil, že ti, kteří jedli 3 nebo více porcí ořechů týdně měli téměř o 40 procent menší pravděpodobnost, že budou obézní, než ti, kteří jedli pouze 1 porci nebo méně.   Ořechy dodávají zdravé tuky a energii, která snižuje pocit...
17.03.2016 15:41
Ženšen a jeho výhody ženšen pravý (Panax Ginseng), čiže koreň života je nám veľa povedomia, pozrieme sa ako tento koreň prospieva zdraviu. Aké látky telu prospešné žien šen obsahuje? Hlavnou účinnou látkou ženšenu sú tzv. Genseonosidy, tiež označovanej ako saponíny. Ďalej obsahuje mastné...
01.03.2016 18:22
Podívejme se vhodné potraviny, které moho prospět našemu nejpodstatnějšímu orgánu v těle. Kvalitní potraviny jsou nezbytné správně fungující játra. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, při je pomalém metabolismu, plynatosti, nadýmání a zácpě. Regulují...
26.02.2016 01:25
Chia semienka sú semená šalvie hispánskej. Boli veľmi obľúbené u Aztékov, ktorí ich využívali k prevencii, liečbe a podpore fyzickej aktivity. Prečo tomu tak bolo a z akého dôvodu si chia semienka získavajú veľkú obľubu aj u nás?   Dôležité látky...
26.02.2016 00:32
Ostropestřec mariánský je používán k léčení od dob antického Řecka a Říma. Jeho účinnost vychází z komplexu tří složek pod souhrnným názvem silymarin. Preventivní a léčivé vlastnosti oleje ze semen ostropestřce jsou spojeny s komponenty, které jsou v něm obsaženy: chlorofyl, karotenoidy,...
23.02.2016 09:48
Oříšky neodmyslitelně patří k zimě a Vánočním svátkům. Na stole ale vypadají skvěle v jakémkoliv období. Jsou velmi prospěšné našemu zdraví a na výběr máme z několika druhů, které se liší nejen chutí, ale také svými účinky. Ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny. Křupněte si...
18.02.2016 21:05
Smoothie, potřebné ingredience: 100ml kokosového mléka ( může být kokosové mléko v prášku rozmíchané s vodou ) 1 oloupaný banán 100g manga ( oloupané a nakrájené na kostičky ) 2 čerstvé nebo sušené vypeckované datle 1 lžíce loupaných konopných semínek, nebo konopná semínka v prášku 1 lžíce...
16.02.2016 20:53
koření kurkuma má antiseptické, protizánětlivé účinky a patří mezi přírodní antioxidanty a superpotraviny. Pomáhá při nachlazení, kožních zánětech, infekcích a je hojně používána i jako lék proti rakovině.  více o účincích kurkumy Kurkumové mléko - ingredience: 250ml mléka ( můžeme použít...
14.02.2016 23:23
superfoods jsou potraviny, které přispívají k našemu zdraví, kondici a tělesné hmotnosti.Jsou to přírodní potraviny a tak vhodně podporují způsob stravování.Tyto potraviny jsou vhodné zejména pro vegany, vegetariány a vitariány, kteří jedí pouze syrovou stravu, a mohou tak předcházet nedostatku...
1 | 2 | 3 >>