Hrušky

některé odrůdy hrušek, hlavně staré odrůdy mají sladkou a šťavnou dužinu, která je zdrojem energie a spouty výživných látek. Hrušky Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a malé množství vitaminu C, dále draslík, fosfor, jód, sodík, vápník, hořčík, železo a chlor.

Hrušky a jejich účinky:

  • hrušky jsou lépe stravitelné vařené
  • podporují trávení (zdroj balastních látek)
  • prospívají peristaltice střev
  • podporuje funkce štítné žláky (díky jódu)
  • podporují trávící soustavu díky obsahu pektinu (rozpustná vláknina)
  • detoxikují tělo a odvádí a eliminují těžké kovy
  • podporují funkce krevního oběhu a srdce
  • zpevňují cévní stěny
  • působí močopudně a žlučopudně
  • zdravá svačinka (sušené hrušky - křížaly)
  • tonizují a hydratují pleť (při vnitřním i vnějším užití - maska)
  • pomáhají při problémech s ledvinami a močovým měchýřem
  • odstraňují cholesterol, díky obsahu nerozpustné vlákniny
  • působí proti stresu (díky obsahu vitamínu skupiny B)
  • mírní záněty
  • čistí krev
  • posilují imunitní systém ( díky obsahu vitamínu C, flavonoidům a vitamínům skupiny B)
  • pomáhají i při zácpě ( díky obsahu vlákniny)
  • více

Křížaly z hrušek - příprava:

Plátky hrušek sušíme na slunci, troubě či elektrické sušičce. Nemají se sušit až do tvrda, hrušky musí zůstat poddajné.

Kde koupit sušené hrušky?