Třešně

Plody třešně jsou žluté až tmavě červené barvy, obsahují vitamíny A, C, E, PP, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B9 ), pektiny, minerální Třešeňlátky, organické kyseliny, škrob, přírodní cukry, antokyany, kumariny, taniny, dusíkaté látky, enzymy. Energetická hodnota sešených třešní ve 100g je 66kcal. Obsahují až 85% vody

  • sušené
  • mražené
  • třešňová šťáva

Sušené třešně a její účinky a použití:

  • nizkokalorická potravina
  • brání předčasnému stárnutí
  • zvyšují chuť k jídlu a prospívají trávícímu traktu
  • snižují riziko infarktu
  • prospívají nervovému systému
  • antioxidant
  • podporuje imunitu
  • posilují kapiláry
  • snižují krevní tlak
  • vhodné při zácpě
  • čistí střeva díky vysokému obsahu pektinu
  • zlepšují peristaltiku střev
  • zvyšují odolnost organismu
  • obsahují bioaktivní glykosid - amygdalin
  • při anémii
  • prospívají ledvinám
  • díky obsahu kumarinu snižují srážlivost krve
Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, smoothie, pudingů, dezertů, čersvé plody můžeme zavařit na kompot.
Chuť: sladká, není však tak sladká jak rozinky