Šípek, růže šípková (Fructus Rosa canina)

šípek je nádherný planný červený plod červené růže, které dozrává na trnitých keřích v průběhu září a řijnu. Jeho oblíbené šípek, plod místo je u plotů , stráních, na slunných mezích, na okraji lesa kde je společně třeba s trnkami, hlohy a dalšími keři a tak se vzájemně chrání. Plody šípku jsou plné vitaminu C, E, B1,B7 - rutinu ( důležitý pro cévy ), lykopenu ( rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A) vápníku a železa. Kromě rakytniku řešetlákového neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek.
 

Šípky a jejich účinky:

  • stimulují libido a potenci
  • močopudný účinek
  • čistí organismus
  • povzbuzuje tvorbu a vylučování regulačních hormonů
  • působí jako prevence proti infekcím a nachlazení
  • zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil a křečových žilách
  • pomáhá při krvácení dásní a paradontóze
  • zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem
  • podporují dobré nervy a schopnost soustředění
  • stimulují produkci žláž a tím oběh hormonů
  • posiluje imunitu
  • chrání před volnými radikály
  • podporuje krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem ( železo )
  • podporuje zdravé zuby a kosti ( vápník, rutin - vitamin P a vitamin C )
Šípky sbírejte těsně před dozráním a to od druhé poloviny září do poloviny října. Při sběru kontroluj te barvu šípku a sbírejte pouze šípky oranžové až červené a tvrdé. Ty nahnědlé a měkké nechejte ptactvu.
 

Zpracování šípků:

vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena ( obsahují třísloviny, které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na mermeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku ( nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí ). Sušené plody můžeme použít na čaj.

 

Jak připravit šípkovou marmeládu?

  • 1000g čerstvých šípků
  • 500g želírovacího cukru
Šípky umyjeme, odstraníme pecičky a povaříme cca 15 min. ve vodě. Na závěr protlačíme směs přes sítko. Získaný protlak necháme vychladnout a pečlivě promícháme se želírovacím cukrem a opět povaříme cca 5 min. Naplníme do sklenic a dobře uzavřeme.
 

Varianta šípkové marmelády:

Na cca jeden litr potřebujete: 600 g šípků zbavených stopek a okvětí, 300 g krupicového cukru a šťávu z ½ citronu

Postup: Šípky uvařte doměkka, hladina vody by měla být jen lehce nad šípky. I s touto vodou je „protáhněte“ odšťavňovačem. Vzniklou hmotu svařte asi 10 minut s cukrem. Vmíchejte citronovou šťávu, naplňte skleničky a ty nechte vychladnout víčkem dolů.

Recept na šípkové víno:

šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a po stranách nařízneme. Takto připravené šípky vložíme do 5 litrové sklenice. Svaříme cca 5 min. třtinový cukr (750g) s vodou(3 litry), necháme jej vychladnout a přes plátno nebo sítko nalijeme do sklenice na šípky. Láhev převážeme dvojitým pegamenem a necháme stát 8 týdnů na teplém místě (po tuto dobu sklenici neotevíráme, ani neprotřepáváme - necháme ji bez pohybu). Až klesne poslední šípek ke dnu vzniklou směs slijeme do lahví. Lahve zazátkujeme a uložíme do chladu. Víno je tím lepší, čím déle je uloženo. Můžeme udělat tzv. druhák. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.
 
Hlavně v zimním období se ze šípků připravuje čaj s vysokým obsahem vitaminu C. Celé sušené plody vyluhujeme ve vroucí vodě cca 10 min. Pokud plody rozdrtíme v mlýnku a oddělíme chloupky stačí vyluhování pouze 5 min.
 

Šípkový čaj proti nachlazení:

smícháme sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem. 2 lžičky této směsi zalijeme 250ml studené vody a uvedeme ji na 5 min. do varu. Čaj z drcených šípků, které mohou obsahovat dráždivé chloupky, přecedíme přes husté plátno. Dochutíme skořicí nebo zázvorem a dosladíme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Můžeme přidat i další sušené ovoce, arónii, hloh, rakytnik, trnky.
 

Macerát ze sušených šípků:

luhování za studena neničí obsažený vitamin C. Podrcené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody lžičku až lžíci šípků), necháme přes noc 8 - 12 hodin macerovat při pokojové teplotě a přecedíme přes husté sítko. Těsně před použitím podle potřeby mírně zahřejte na teplotu příjemnou pro popíjení a dosladíme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Vyluhované šípky můžeme ještě použít na klasický nálev nebo odvar.
 

Způsoby sušení šípků:

  • trouba do 60 stupňů
  • topení
  • sušička
  • sluníčko
  • pokojová teplota - nejdelší způsob
 

Diskusní téma: Šípek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek