Mandle

zdroj antioxidantů, brainfood, podporují imunitní sytém, zdroj energie, podporují růst vlasů a nehtů, pro výrobu mandlového mléka - Mandlealternativa kravského mléka, působí proti stresu a odbourávají deprese

Mandle od nepaměti patřily na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, tuků, proteinů. Nejbližšími příbuznými mandloně jsou broskvoň a meruňka. Lisováním mandlí za studena se získá mandlový olej, který se používá v kosmetice.

  • sladká mandlová jádra – amygdalin dulcis
  • pokud mandle dáme po dobu min. 8 hodin do vody, začnou se uvolňovat enzymy, které zajistí lepší vstřebávání důležitých látek do těla

Mandle a jejich účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • příznivý vliv na zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti i zuby
  • vyšší obsah vápníku než v mléce
  • jsou zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny, která prospívá zdraví střev a jejich očistě od toxických látek
  • podporují růst svalové hmoty
  • zdroj omega kyselin (omega 3 a 6)
  • prospívají při demineralizací kostí
  • prospívají nervové soustavě a kognitivním funkcím mozku a CNS (stačí 4-6 kousků denně), obsahují L-karnitin a esenciální tuky a vitamíny skupiny B
  • jsou vhodné i pro diabetiky, harmonizují hladinu cukru v krvi
  • podporují zdravý vývoj plodu (zdroj omega 3 a kyseliny listové)
  • dodávají energii a vitalitu
  • podporují kardiovaskulární systém (proteiny, draslík, hořčík)
  • protioxidační účinek (vitamin E)
  • podporují metabolismus
  • zdroj elektrolytů
  • neobsahují cholesterol harmonizuje hladinu LDL v krvi (vitamin E a mononenasycené kyseliny)
  • bez lepku
  • pomáhají překonávat vnější tlak, únavu a melancholii
  • pro výrobu mandlového mléka, při alergiích na kravské mléko
  • největší účinek mají mandle, pokud je jíme přírodní (slupka obsahuje spoustu výživných látek), neloupané a tepelně neupravované
  • více

Mandle, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemají

Mandle a jejich varianty:

Odrůdy mandlí:

Upozornění: Mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly by jemně oříškově vonět. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží  i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.

Použití: pro přímou konzumaci, při pečení, na výrobu mandlového mléka

  • namočením mandlí přes noc (vodu potom slijete a mandle propláchnete ve vlažné vodě) snížíte přítomnost toxických látek na jejich povrchu a současně se zvýší její účinek proorganismus aktivací enzymů

Množení: pecku zasadíme na plocho do květináče do vzdušné a lehké půdy, ve které bude dostatek živin (např. kompostu). Necháme na teplém místě a přiměřeně zaléváme. Mandle vzejde obvykle do jednoho roku

Jak vyrobit mandlové mléko doma?

Jak vyrobit domácí marcipán a jak pražit mandle?

Kvalita a odrůdy mandlí

Kde koupit mandle?

Články a informace o mandlích:

Diskusní téma: Mandle

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Sušené plody

03.01.2020 13:33
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního.Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí...
03.05.2016 00:38
Ve studii se dělal výzkum na 7.200 lidech, španělský vědec zjistil, že ti, kteří jedli 3 nebo více porcí ořechů týdně měli téměř o 40 procent menší pravděpodobnost, že budou obézní, než ti, kteří jedli pouze 1 porci nebo méně.   Ořechy dodávají zdravé tuky a energii, která snižuje pocit...
17.03.2016 15:41
Ženšen a jeho výhody ženšen pravý (Panax Ginseng), čiže koreň života je nám veľa povedomia, pozrieme sa ako tento koreň prospieva zdraviu. Aké látky telu prospešné žien šen obsahuje? Hlavnou účinnou látkou ženšenu sú tzv. Genseonosidy, tiež označovanej ako saponíny. Ďalej obsahuje mastné...
01.03.2016 18:22
Podívejme se vhodné potraviny, které moho prospět našemu nejpodstatnějšímu orgánu v těle. Kvalitní potraviny jsou nezbytné správně fungující játra. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, při je pomalém metabolismu, plynatosti, nadýmání a zácpě. Regulují...
26.02.2016 01:25
Chia semienka sú semená šalvie hispánskej. Boli veľmi obľúbené u Aztékov, ktorí ich využívali k prevencii, liečbe a podpore fyzickej aktivity. Prečo tomu tak bolo a z akého dôvodu si chia semienka získavajú veľkú obľubu aj u nás?   Dôležité látky...
26.02.2016 00:32
Ostropestřec mariánský je používán k léčení od dob antického Řecka a Říma. Jeho účinnost vychází z komplexu tří složek pod souhrnným názvem silymarin. Preventivní a léčivé vlastnosti oleje ze semen ostropestřce jsou spojeny s komponenty, které jsou v něm obsaženy: chlorofyl, karotenoidy,...
23.02.2016 09:48
Oříšky neodmyslitelně patří k zimě a Vánočním svátkům. Na stole ale vypadají skvěle v jakémkoliv období. Jsou velmi prospěšné našemu zdraví a na výběr máme z několika druhů, které se liší nejen chutí, ale také svými účinky. Ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny. Křupněte si...
18.02.2016 21:05
Smoothie, potřebné ingredience: 100ml kokosového mléka ( může být kokosové mléko v prášku rozmíchané s vodou ) 1 oloupaný banán 100g manga ( oloupané a nakrájené na kostičky ) 2 čerstvé nebo sušené vypeckované datle 1 lžíce loupaných konopných semínek, nebo konopná semínka v prášku 1 lžíce...
16.02.2016 20:53
koření kurkuma má antiseptické, protizánětlivé účinky a patří mezi přírodní antioxidanty a superpotraviny. Pomáhá při nachlazení, kožních zánětech, infekcích a je hojně používána i jako lék proti rakovině.  více o účincích kurkumy Kurkumové mléko - ingredience: 250ml mléka ( můžeme použít...
14.02.2016 23:23
superfoods jsou potraviny, které přispívají k našemu zdraví, kondici a tělesné hmotnosti.Jsou to přírodní potraviny a tak vhodně podporují způsob stravování.Tyto potraviny jsou vhodné zejména pro vegany, vegetariány a vitariány, kteří jedí pouze syrovou stravu, a mohou tak předcházet nedostatku...
1 | 2 | 3 >>