Antokyany ( anthokyany )
Patří ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva zralých ovocných plodů, některých druhů zeleniny (např. červené zelí) a květů (např. vlčí mák, růže ). Jejich barevnost se pohybuje ve škále červených odstínu od karmínové až k modrofialové a purpurové (v závislosti na pH prostředí). Velmi důležitým faktorem ovlivňujícím tvorbu antokyanů je ovšem teplota, jejíž optimum je závislé na rostlinném druhu. Zajímavé je, že v některých poraněných tkáních nebo biochemicky vadných plodech může docházet k intenzivní tvorbě anotkyanů. Na druhou stranu u plodů napadených hnilobou dochází k rychlé degradaci antokyanů.
- antokyany jsou vyjímeční bojovníci proti rakovině
- zdroj antioxidantů
- podporují imunitní systém
Antokyany jsou obsaženy:
- černý rybíz
- arónie - černý jeřáb
- acai
- ptačí zob
- červené víno
- červená řepa
- muchovník
- borůvky
- černá rýže, červená a hnědá rýže
- ostružiny
Diskusní téma: Antokyany
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.