Červený rybíz

rybíz patří mezi nejrozšířenější druhy drobného bobulovitého ovoce u nás. Roste na malých keřích dorustajících výšky 1,5m,červený rybíz  plody dozrávají koncem června a v červenci. Má různé barvy od černé, přes červenou ( nejběžnější ) a bílou. Plody červeného rybízu mají velmi kyselou chuť, bílé plody jsou sladší a černý rybíz má jinou chuť i vůni. Uvnitř plodu je rosolovitá šťavnatá dužina se semínky, Mnohosemenné bobule vytváří červený hrozen. Červený rybíz je zdrojem vitamínu C, až 2mg v jedné bobulce. ( cca 30-40 bobulek rybízu pokryje denní spotřebu vitaminu C ) . niacin - vitamin B3, ( prospívá nervům ), kyselinu pantotenovou - vitamin B5, vitamin P a A, dále zdroj draslíku, vápníku, železa, selenu, hořčíku a manganu. 
 
  • čerstvé plody
  • šťáva z plodů
  • sušené plody
  • marmelády a džemy

Červený rybíz a jeho účinky:

  • aktivující a vitalizují účinek v rozmezí cca 90 min.
  • posiluje imunitní systém a tvorbu hormonů
  • antioxidanty pomáhají odolávat rakovinným buňkám
  • chrání buňky před volnými radikály
  • chrání sliznice
  • podporuje fukci srdce a činnost svalů
  • podporuje krvetvorbu díky obsahu železa
  • prospívá nervům díky vitaminu B3
  • pomáhá z těla odstraňovat toxiny
  • brání vzniku zánětů
  • odstraňuje špatný cholesterol - pektin
  • zvyšuje stravitelnost živočišných bílkovin
  • stimuluje zažívací trakt
  • kumarin obsažený v rybízu snížuje srážlivosti krve a pomáhá předcházet infarktu a mrtvici
  • zabraňuje otokům pod očima
  • prospívá při anémii
  • pomáhá při regeneraci i po sportovním výkonu
  • zlepšuje peristaltiku střev
 
Uchovávání rybízu: nejlépe dát do mrazničky, vydrží téměř rok,  pasterizovat šťávu, nebo marmelády s dalšími plody např. jahody
 
Kontraindikace: žaludeční vřed, hepatitida, akutní zánět žaludku, špatné srážení krve
 
Množení: řízkování, hřížení, ze semínek po stratifikaci
 

Černý rybíz

Jak řezat?

Rybíz vyžaduje jiný řez po výsadbě, jiný při udržování a nakonec, když keře zestárnou, vyplatí se provést i řez zmlazovací.

Řez rybízu při výsadbě

Keře rybízu je dobré upravit řezem hned po zasazení. Výhony zkrátíme tak, aby na každém z výhonů zůstala asi 2–3 očka, z nichž poslední by mělo směřovat z keře ven.

Řez v dalších letech

Další rok je vhodný k tomu, abychom vybrali z vyrostlých výhonků ty, které budou tvořit základ budoucího keře. Ideální je vybrat 5 zdravých dobře umístěných výhonků. V každém z následujících let vybereme opět další 3–4 výhonky a ty ostatní znovu seřízneme. Tímto způsobem eliminace výhonů docílíme, že ve čtvrtém roce máme pěkně zformovaný rybízový keř, který má něco mezi 10–13 výhony.

Na podzim každý rok odstraníme ty nejstarší výhony. Odřezáváme je těsně nad zemí. Odřezané výhonky nahradí stejný počet nově vyrostlých. V rybízovém keři by se tak měly ve výsledku objevit ve stejném počtu jednoleté, dvouleté, tříleté, případně i čtyřleté výhonky.

Červený a bílý rybíz

Abychom podpořili tvorbu plodného dřeva a jeho rozvětvování, je třeba zkracovat prodlužující výhonky na polovinu. Výhonky, které jsou základní, odstraníme nejpozději, jakmile budou čtyřleté a v témže roce je nahradíme. Postranní obrost vždy zkrátíme přibližně na šest oček. Obrost, který je slabší, zkrátíme jen na 2–3 očka.

Fotogalerie: Červený rybíz

Červený rybíz

23.05.2016 12:06
Tip na osvěžení v horkých letních dnech Červenou řepu oloupeme a odšťavníme nejlépe ve šnekovém odšťavňovači, nebo použijeme již hotovou šťávu, kterou smícháme s pomerančovým džusem a kuličkami červeného rybízu a můžeme dle chuti dosladit sirupem z agáve. jedna červená řepa ( cca 100g ) 200ml...