Meruňka

Meruňka je peckovité ovoce s plody žluto - oranžové barvy původem pravděpodobně z Arménie. Meruňky patří z hlediska Meruňky sušenévýživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci. Sušené meruňky obsahují řadu užitečných minerálů (železo, měd,hořčík, vápník, draslík, fosfor), vitamíny A, C, PP a některé vitamíny skupiny B ( B1, B5, B3 ), bioflavonoidy, organické kyseliny, pektin. Meruňky obsahují ve 100g  63 g sacharidů, 7% vlákniny, 3,5 g vlákniny. Nejlépe je konzumovat meruňky přímo ze stromu, mimo sezónu doporučujeme kozumovat plody sušené na slunci, které nejsou sířené. Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě utržený plod!
 

Sušené meruňky a jejich účinky:

  • zpomalují proces stárnutí
  • zlepšují náladu
  • působí proti volným radikálům a rakovině
  • posilují imunitu díky obsahu karotenů - prekurzory vitamuni A
  • pomáhají při únavě a nesoustředěnosti
  • posilují vlasy, nehty, kůži a sliznice
  • zmírňují astmatické obtíže
  • zlepšují krevní obraz
  • při anémii
  • vhodné při redukčních dietách - nízký glykemický index
  • zbavují tělo toxických látek a těžkých kovů
  • snížují negativní dopad chemických látek na organismus při užívání antibiotik
  • vhodné při zácpě
  • působí proti depresi a podrážděnosti
  • působí proti překyselení organismu
  • udržují zdravé svaly a nervy
  • přírodní zdroj draslíku  1162 mg 
Sušené meruňky můžeme konzumovat společně se sušenými švestkami a ořechy.
 
Hořká meruňková jádra
 

Jak odsířit sušené meruňky?

sířené meruňky spaříme vařící vodou nebo je nakrátko dáme do horké vody a důkladně propláchneme, není to 100%, ale pomůže to.