Černý rybíz

tmavě fialové až černé bobule rostoucí běžně na keřích velikosti 1,2-1,5m v našich zahradách a sadech, 100g černého rybízu Černý rybízobsahuje cca 63 kalorií a 1 g proteinu, 0,4 g tuku, 7,3 g sacharidů. Sbírají se listy v době květu ( max. třetinu listů ) a plody. Černý rybíz je starý a účinný lék na revmatismus, plicní a ledvinové choroby, posiluje cévy, srdce, upravuje krevní tlak, prospívá játrům a ledvinám, utišuje kašel.
 

Co plody černého rybízu obsahují?

  • Vitamíny - A, B1, B2, B6, B9, P, K, C, E, D
  • Mikroživiny - železo, měď, draslík, mangan, fosfor a jiné
  • Kyseliny - askorbová, kyselina jablečná, kyselina šťavelová, kyselina fosforečná, citrónová
  • Éterické oleje
  • Taniny

Černý rybíz a jeho účinky:

  • posiluje tělo proti nachlazení a chřipce
  • zdroj antioxidantů
  • zdroj stopových prvků podporujících buněčný metabolismus (  draslík, mangan, vápník, hořčík )
  • zdroj antokyanů jako arónie
  • snižuje záněty a dezinfikuje
  • pomáhá jako prevence v boji s rakovinou
  • snižuje riziko vzniku diabetu
  • snižuje riziko srdečních onemocnění, harmonizuje krevní tlak
  • prospívá při problémech se zrakem, zlepšují vidění za šera
  • prospívá trávícímu traktu
  • podporuje mentální schopnosti u starších lidí
  • má příznivý vliv na kůži, působí proti vráskám
  • posilují cévní stěnu ( antokyanidyiny a flavonoidy )
  • posiluje imunitní systém
  • prevence při zánětech močových cest a prevenci vzniku ledvinových kamenů

Listy černého rybízu:

  • mají vyšší obsah vitamínu C než plody
  • odvar z listů ( sušených i čerstvých )  se používá při chudokrevnosti
Černý rybíz s medem: smícháme šťávu z černého rybízu s medem v poměru 3 :1, užívámě 3 x denně
 
Použití: přímá konzumace, šťáva z plodů,kompoty, zavařeniny, sušené plody, protlaky, džemy a příprava vína
 
Množství: 30-40 g černého rybízu pokryje denní spotřebu vitaminů a minerálů
 
Kontraindikace: při trombóze, zvyšuje srážlivost krve, při zánětech dvanácterníku, těhotné ženy
 
Tip:při nachlazení, chřipce a špatném krevním oběhu:
do tmavené láhve dáme jeden díl plodů černého rybízu a jeden díl lihu a necháme 10 dní stát a každý den protřepeme. Vytvožený macerát slijeme a užíváme jednu lžičku denně.
 

Kde koupit šťávu z černého rybízu?

Diskusní téma: Černý rybíz

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek