Nejlepší potraviny pro játra

01.03.2016 18:22

Podívejme se vhodné potraviny, které moho prospět našemu nejpodstatnějšímu orgánu v těle. Kvalitní potraviny jsou nezbytné správně fungující játra. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, při je pomalém metabolismu, plynatosti, nadýmání a zácpě. Regulují hladinu cukru v krvi, a pokud není v rovnováze, může způsobit chuť na cukr, únavu a nesoustředěnost.

Toxická jatra mohou vést k zánětlivým onemocněním, jako je cukrovka, artritida, vysoký krevní tlak, a autoimunitní onemocnění. Bez zdravých játer  můžeme trpět hormonální nerovnováhou, ta může způsobit bolesti hlavy, změny nálady a deprese

Pomocí těchto potravin na játra se začnete cítit lépe:

Voda

Po kyslíku naše tělo potřebuje vodu více než jakákololiv jinou látku, včetně potravin, jen abychom přežili. Protože voda odvádí toxiny a odpadní látky z těla, budete se cítit v napětím a ve střehu, když naše tělo nebude plně hydratované (což většina z nás obvykle není!). Obvykle  8 a 10 sklenic bude stačí. Jen to nepřehánějte, příliš mnoho vody může být škodlivé, taky. Nepijte vodu a hlavně studenou mezi jídly. Vaše tělo tak využívá energii zahřátí studené vody a současně se ředění důležité trávicí enzymy.

 

Brukvovitá zelenina

Brukvovité obsahovat vitální flavonoidy, karotenoidy a další látky, které pomáhají v játrech neutralizovat chemikálie, pesticidy, drogy a karcinogeny. Mezi brukvovité potraviny patří brokolice, zelí, květák, bok choy a ředkve  bohaté na fenolové sloučeniny, které pomáhají zabránit vzniku karcinogenů v žaludku a reagují tak na potraviny vyrobené s hydrogenovaných olejů a dusitanem sodným.
 

Listová zelenina

Kale, růžičková kapusta, zelí a jsou výkonné košťálové zeleniny, které obsahují vysoké množství síry, která podporuje játra v detoxikaci procesu, což vyvolalo jej odstranit volné radikály a jiné toxické chemikálie.

Pampeliška je další tmavě zelené listové známý jako jeden z nejúčinnějších a doporučených rostlin na podporu jaterní detoxikaci. Jeden z jeho chemické složky, taraxacin, se předpokládá, že stimulují zažívací orgány a vyvolat jater a žlučníku uvolnit žluč, která podporuje trávení a vstřebávání tuků.

Mořské řasy

Jeden z nejstarších obyvatel země, mořské řasy detoxikují tělo tím, že brání vstřebávání těžkých kovů, jako je např. kadmium, ale i jiné environmentální toxiy..

Naklíčená semínka a ořechy

Energie obsažená v semenech, zrnech, ořeších nebo luštěninách se aktivuje pomocí máčení a klíčení. A klíčky mají supervysoký obsah enzymů, proteinů, které působí jako katalyzátory pro všechny funkce vašeho těla. 

Potraviny bohaté na síru

Jedna z nejstarších pozemních léčivých potravin na planetě, česnek obsahuje aktivní síru na bázi sloučeninu zvanou allicini. Pomáhá vaše játra zbavit své tělo rtuti, některých potravinářských přídatných látek, a hormonu estrogenu.

Cibule, šalotka

příbuzný česneku, tato potravina obsahuje také páchnoucí sloučeniny síry, které podporují vaše játra ve své produkci glutathionu, sloučeniny v každé buňce těla, která neutralizuje volné radikály.

Vejce 

poskytují jedny z nejvyšších kvalitních bílkovin, které obsahují všech osm esenciálních aminokyselin, cholesterol, a esenciální živiny cholin. Játra potřebují tyto esenciální aminokyseliny pro provádění detoxikačních procesů. Cholin, koenzym potřebný pro metabolismus, se nachází ve vaječném žloutku a chrání játra před širokou škálou toxických látek, při detoxikaci těžkých kovů.

V artyčocích nalezené látky cynarin a silymarin, dvě výživné látky rostlinného původu, u nichž bylo prokázáno, že vyživují játra, zvyšují produkci žluči, a brání vzniku žlučových kamenů.

Léčivé houby

 Houby Maitake, Shiitake a Reishi jsou zdrojem živiny, které vyživují a podporují imunitní systém. Tyto houby obsahují silný antioxidant s názvem L-Ergothionein, který neutralizuje volné radikály a zároveň zvýšuje antioxidační aktivitu enzymů.

Ovoce 

Borůvky, jahody, maliny a brusinky patří mezi lesní superpotraviny, protože obsahují fytochemikálie-antioxidanty, které pomáhají vašim játrům a chrání vaše tělo před volnými radikály a oxidačním stresem, které jsou spojeny s chronickým onemocněním a stárnutím. Anthokyany a polyfenoly nalezené v bobulích inhibují proliferaci nádorových buněk v játrech.

Jablka, hrušky stejně jako další plody obsahujcíí silné fenolické sloučeniny včetně flavonoidů, pomáhají  v boji proti zánětlivým onemocněním. Obsahují také pektin, cenný zdroj rozpustné vlákniny, který pomáhá odstranit toxické usazeniny.

Prebiotické potraviny 

Prebiotika je vlastně nestravitelné vlákna, která živí prospěšnou střevní flóru, známou jako probiotika.Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují zdraví a pohodu. Prebiotika jsou neživá dietní vláknina, které pomáhájí probiotikům růst a vzkvétat. Prebiotika se nacházejí v chřestu, pórku, brukvovité zelenině, a některé kořenové zelenině - lopuchu, čekance, pampelišce, řepě, a topinamburu.

zdravé tuky 

Lněná semínka jsou výborným zdrojem omega-3 esenciálních mastných kyselin, čerstvě mletá lněná semínka pomáhají regulovat hladinu hormonů.

Konopná semínka jsou mixem čisté omega-6 a omega-3 mastných kyselin, pomáhají zmírnit záněty a současně snižují nebezpečnou hladiny tuku v krvi.

Chia semínka jsou základem ve Středoamerické Aztecké a Mayské výživy již tisíce let. Tři lžíce obsahují 5 g bílkovin, 200 miligramů vápníku, 10 g zdravých tuků a 12 gramů vlákniny.

Kokosový olej obsahuje mimořádně zdravé nasycené tuky, kokosový olej je snadno stravitelný, což vytváří menší zátěž pro vaše játra, takže mohou pracovat efektivněji.

Avokádo je zásadní zdroj mononenasycených tuků bohatých na kyselinu olejovou, avokádo obsahuje glutathion, což je základní živina pro zdravá jatra.

Za studena lisovaný, nerafinovaný extra panenský olivový oleji je bohatý na fenoly. Denní konzumace olivového oleje podporuje játra při snižování oxidačního stresu v těle.

Léčivé bylinky 

  • Zázvor obsahuje antioxidanty, které  mají protizánětlivé, antivirové a antimikrobiální vlastnosti. Zázvor podporuje detoxikaci  játer, podporuje krevní oběh, čiští zablokované tepny, a snižuje hladinu cholesterolu v krvi až o 30 procent.
  • Kmín.  V jedné indické studii bylo prokázáno, že kmín zvýšuje detoxikačci jater a zároveň stimuluje sekreci enzymů ze slinivky břišní, která pomáhá vstřebávat živiny.
  • Koriandr snižuje v játrech hladiny lipidů v krvi u pacientů s diabetem a obezitou, snížuje triglyceridy a LDL cholesterol (špatný) a současně zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (dobrý). Čerstvé listy koriandru pomáhají odstranit těžké kovy z těla -  rtuť, kadmium, olovo a hliník, které jsou uloženy v mozku, míše a centrálním nervovém systému.
  • Kardamon je členem rodiny zázvoru a pomáhá zlepšit trávení tak, že stimuluje tok žluči, která je rozhodující při metabolismu tuků. Kardamon urychluje vyprazdňování žaludku.
  • Kajenský pepř stimuluje oběhový systém, zvyšuje tep a aktivuje lymfatický a zažívací biorytmus. 
  • Skořice se používá po staletí pro ochucení a jako medicína, skořice brání vzniku sraženin v cévách, zvyšuje metabolismusSkořice a brání přemnožení kvasinek Candida.
  • šťáva z červené řepy a mrkve (podporují činnost jater a jejich detoxikaci)
  • přeslička rolní, pomáhala při onemocnění ledvin a močového ústrojí, podporuje přirozenou funkci jater a podporuje zbavování se toxických látek (šťáva z přesličky rolní)
  • Fenykl aktivuje sekreci žaludečních šťáv, pomáhá snížit zánět v trávicím traktu.To umožňuje účinněji absorbovat živiny.
  • zběhovec plazivý, zlepšuje trávení a je vhodný na tzv. ztvrdlá játra, příznivě ovlivňuje činnost jater
  • Ostropestřec mariánský

Kurkumin a sloučenina kurkumin pomáhá vyléčit  játra, pomáhá při detoxikaci a posíluje celé tělo.

Proteinový prášek, pokud se rozhodnete jíst mléčné výrobky, syrovátka je výborným zdrojem bílkovin. Vedlejším produktem mléka a sýrů, syrovátkové bílkoviny jsou povýšeny pro své přínosy pro zdraví. 

Rostlinné bílkoviny 

rostlinné bílkoviny budujít nové buňky, tkáně, udržují,  syntetizují nové bílkoviny a provádějí základní tělesné funkce. 

Řasy obsahují bílkoviny, spolu s vysokým obsahem chlorofylu, který pomáhá v odstranění toxických usazenin a těžkých kovů, zlepšují  funkci jater, a neutralizují karcinogeny.

Vařená čočka, cizrna a fazole obsahují asi 15 gramů bílkovin na šálek. Čtvrtina hrníčku slunečnicových semínek obsahuje  6 gramů bílkovin. Jeden šálek vařeného špenátu a brokolice obsahuje 9 gramů bílkovin.

Převzato: Rodale.com