• Mišpule německá (Mespilus germanica)

Mišpule obsahují mnoho cenných látek, z nichž musíme jmenovat především vlákninu, ale také cukry, třísloviny, kyselinu jablečnou, vitamín C anebo železo. 
Mišpule obecná není zrovna ovocnou dřevinou, které by se aktuálně hřála na výsluní popularity. Abyste tedy mohli ochutnat její plody, musíte povětšinou natrefit na zapomenutý strom ve stařičké zahradě nebo parku. Sklízí se co možná nejpozději, dlouho jsou tvrdé jako kámen, trpké a k jídlu se nehodí. V této podobě se tedy plod nekonzumuje, musí se vyčkat na zásah mrazů. Nejlahodnější jsou tedy právě teď, v zimě. 

Pohledný, rozložitý stromek nebo keř s velkými tužšími listy se hodí i do malých zahrádek, vyroste totiž jen do výšky od tří do pěti metrů. Mišpule kvete koncem května bílými květy, které připomínají květ jabloně. Plody jsou malé, spíše kulaté hnědozelené malvice, nejčastěji mezi třemi až pěti centimetry v průměru. Pro vysoký obsah pektinů se tradičně přidávaly do marmelád a šťáv nebo se sušily, a v neposlední řadě se využívaly i jako léčivo blahodárně působící na zažívací trakt.

Mišpule a její účinky:

  • Z tohoto ovoce se někdy vyrábí i pálenka (mišpulovice)
  • Plody mají přesto jednu poměrně velkou nevýhodu, kterou je obtížná manipulace. Zralé jsou totiž opravdu měkké a jejich slupka se dosti snadno trhá
  • plody mají kladný vliv na trávicí soustavu
  • při průjmech u dětí i dospělých
  • prevence proti rakovině tlustého střeva
Použití: přímá konzumace, zavařenina nebo sušení
  • vzhledem k tomu, že toto ovoce varem rosolovatí, můžete jej využít k přípravě netradiční marmelády nebo povidel.
Čeleď: růžovité
 

Jak se přemění mišpule na sladkou?

Škrobnaté látky po zmrznutí přecházejí v jednoduché cukry, takže plody nejen změknou, ale i zesládnou. Původně trpké a tvrdéMišpule plod mišpule se tak stávají poživatelnými a mimochodem jsou velmi chutné. Podobně jsou na tom z divoce rostoucích keřů třeba plody trnky.

Kořeněnou, sladkou kašovitou hmotu je možné po utržení ze stromu z přemrzlé mišpule jednoduše vysát nebo vydlabat lžičkou.Kožnatá slupka ani semínka se nejedí. Pražané například objeví mišpuli v zadní části venkovní expozice Botanické zahrady Na Slupi. Je přitom nenáročná a zvládá i drsnější podmínky.

Mišpule však kromě přemrznutí prochází ještě jedním velmi zajímavým procesem, který naši předkové znali. Nazývá se hniličení

„Při takzvaném hniličení probíhají uvnitř plodu oxidační, tedy okysličovací procesy. Ovoce v končící konzumní zralosti se tak dostává do závěrečného stupně klimakteria (přezrávání). Hniličení není bakteriálního, ale chemického původu, a není se tedy třeba obávat konzumace na začátku této fáze, i když postupně může docházet k celkovému rozpadu konzistence. Rovněž se hniličením odbourávají některé trpké složky v dužnině.„Dříve se nejvíce v této podobě konzumovaly lokální odrůdy hrušek, z planých druhů například hrušeň polnička. Tyto hrušky se ale využívaly zejména na zpracování, na povidla nebo ovocné pálenky. Z dalších druhů ze skupiny netradičního jádrového ovoce hniličením prochází kromě zmíněných mišpulí třeba oskeruše.“

  • drobnější plody s vysokou cukernatostí se sušily, jiné zas byly určeny k pálení nebo k moštování.

Sušené plody

14.02.2016 18:47
Najesť sa k prasknutiu tesne pred spaním nie je ten najlepší nápad. Rovnako tak nejesť večer vôbec. Posledné jedlo dňa je dôležité, nemali by ste ho vynechať, ale ani napchať sa tým, čo máte práve po ruke. Je to taký začarovaný kruh. Keď sa večer zle najete, nebudete dobre spať. Keď nebudete...
07.02.2016 12:34
V průběhu zimních měsíců se můžeme zastavit a dát tělu možnost regenerovat se. V řadě případů však neposloucháme signály vlastního těla, kdy volá po odpočinku, zastavení.. následuje pak nemoc, která nás zabrzdí a musíme ležet v posteli. Obranyschopnost těla souvisí i se schopností obránit se...
31.01.2016 13:31
Matcha tea, zelený čaj Matcha tea, zelený čaj Čo je to zelený japonský čaj - Matcha tea? Japonský čaj matcha je vysoko kvalitná s charakteristickou vôňou i chuťou. Ak ste milovníkmi najkvalitnejšieho nápoja z jačmeňa od firmy Green ways ako ja, tento čaj vám bude chutiť a oceníte ho.   Čo...
26.01.2016 23:31
Yucca, tiež známa pod názvom (juka) strom života, vie nielen prečistiť telo, ale aj posilňovať imunitný systém, znižovať cholesterol, liečiť reumu a pomáhať pri migréne.   Yucca zloženie: Rastlina má dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok, sacharidov a živín. Zložka saponín...
20.01.2016 21:08
Staré zdroje říkají, že již Atlanťané měli své plantáže pod vodou a konzumovali tekutou stravu. Možné to je, ale nelze to s jistotou tvrdit. Rozhodně je pravda že se kapaliné strava vstřebává rychleji a lépe v těle, než těžké pené potraviny. Mikronutrienty jsou "nasávány" organismem s...
20.01.2016 10:40
Extra panenský olivový olej Extra panenský olivový olej může přispět k ochraně před rakovinou tlustého střeva, rakovinou prsu a rakovinou prostaty. Je to jeden z nejzdravějších olejů, který můžete používat ve vaší domácnosti pro snadné smažení a jako zálivku. Bobulové ovoce Všechny druhy...
19.01.2016 23:50
Zde je přehled potravin, které jsou chutné a pomáhají redukovat vznik mnoha onemocnění. Pokud pomineme dnešní známé superfoods - superpotraviny, tak mezi běžnou top 10 určitě patří tyto potraviny. 1. Jablka je štěstím, že právě u nás roste zcela běžně potravina, která je pro naše zdraví tak...
10.01.2016 19:10
i když se s námi může zima loučit, stále se často potýkáme s chřipkou a nachlazením. Nejedná se o extrémně vážná onemocnění, ale rýma, kašel, horečka a bolest hlavy nás dokáží pěkně potrápit, hlavně muže a děti. Zde je několik triků, jak tyto neduhy zdárně zvládnout. Důležité je v tomto období...
30.12.2015 22:34
4 super potraviny - citron, avokádo, kokosový ořech a zázvor. Citrón plody citrovníku výrazné žluté barvy s kyselou šťavnatou dužinou spalují tuky a urychlují metabolismis bílkovin a prospívají při procesu hubnutí. Čistí tělo a pomáhá při detoxikaci. V těle působí proti překyselení...
10.12.2015 23:40
Rakytník je vytrvalý, bodliaku, dosahujúce výšku až 3-4 metre s oranžovými bobuľami. Rastlina je pôvodom z Číny a ďalekého východu .. V 20. storočí sa začal pestovať v Európe a Ázii. V Česku sa pestuje ako okrasná a ovocná rastlina. Poľsko patrí medzi výzmámné európskych dodávateľov   V...
<< 1 | 2 | 3 >>