Potraviny, které ničí rakovinné buňky

20.01.2016 10:40

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej může přispět k ochraně před rakovinou tlustého střeva, rakovinou prsu a rakovinou prostaty. Je to jeden z nejzdravějších olejů, který můžete používat ve vaší domácnosti pro snadné smažení a jako zálivku.

Bobulové ovoce

Všechny druhy bobulovin – jahody, borůvky, ostružiny, brusinky a maliny – obsahují kyselinu ellagovou a polyfenoly, které mohou zpomalit růst nádorů. Některé z polyfenolů mohou také pomoci zabít rakovinné buňky.

Acerola a jiné bobule

Acerola společně s plodem Camu Camu je největším zdrojem vitaminu C na světě. Tyto plody jsou doslova nabité nutričně hodnotnými látkami a představují tak výjimečné potraviny s nezastupitelným antioxidačním účinkem pro náš organismus.

Acai Berry

Acai Berry se řadí též mezi bobule, ale v souvislosti s nádorovými onemocněními si zaslouží svoji vlastní kapitolu. Tyto plodyAcai berry se pěstují na stromech zejména v oblastech Střední a Jižní Ameriky, odkud jsou dováženy k lidem po celém světě.

Vzhledově připomínají miniaturní hroznové víno a jsou všeobecně považovány za nejprospěšnější ze všech „super-foods“. Vyznačují se skvělými nutričními hodnotami, kterým zatím konkuruje jen málo potravin.

Acai Berry jsou známy pro svůj blahodárný antioxidační a protizánětlivý účinek, zpomalují tedy stárnutí buněk a zároveň mají pozitivní vliv na trávicí soustavu a tudíž i shazování přebytečných kil. Acai Berry obsahuje velké množství vitaminu C a kyselin zabraňujících rakovinovému bujení, proto bychom je měli zařazovat zejména pro posílení imunity a jako prevenci v boji s rakovinou.

Brokolice

Na pohled obyčejná, všem dobře známá zelenina, která však uvnitř skrývá neobyčejné vlastnosti. Řadí se mezi brukvovitou zeleninu, jež má magické účinky na naše zdraví. Tato zelenina obsahuje sloučeninu zvanou sulforafan, která odplavuje z těla nebezpečné chemikálie, blokuje růst nádorových kmenových buněk a zabraňuje tak vzniku rakoviny. Navíc obsahuje brokolice i spoustu vitaminů (B, C, E) a nezbytné minerální látky.

Třešně

Třešně obsahují Perillyl Alcohol, který je účinný při ničení různých nádorových buněk in vitro a in vivo.

Česnek

Česnek má antibakteriální vlastnosti a teoreticky může pomoci tělu odvrátit rakovinu mnoha způsoby, včetně přímého ničení rakovinných buněk. Může také pomoci napravit škody v DNA, a pomoci zastavit množení a šíření rakovinných buněk. více

Rajčata

Obsahují lykopeny a mají vysoký obsah antioxidantů, které bojují proti volným radikálům v těle. Lykopen dokáže zabíjet buňky rakoviny úst a je spojen se sníženým rizikem rakoviny prsu, prostaty, slinivky, tlustého střeva a konečníku. Je efektivnější rajčata vařit, protože velké množství lykopenu se uvolňuje až po tepelném zpracování.

Zelený čaj

Zelený čaj je plný sloučenin, jako je katechin, který chrání buňky před volnými radikály, které mohou vést k poškození DNA. Katechiny se nejlépe uvolňují z celých sušených listů, takže vynechejte čajové sáčky a umělé přísady.

Dýně

Kromě dužiny jsou stejně prospěšná i dýňová semena, protože obsahují velké množství vitamínu E, antioxidantu, který pomáhá bojovat proti rakovině.

Mrkev

Mrkve obsahují vysoký podíl beta karotenu, který bojuje proti různým formám rakoviny včetně rakovinu plic, žaludku, tlustého střeva, močového měchýře, prostaty, prsu, krku a úst. Je lepší jíst mrkve syrové a konzumovat je střídmě vzhledem k vysokému obsahu cukru.

Lilek

Stále více a více výzkumů ukazuje, že lilek má protirakovinné funkce, a to zejména při léčbě rakoviny žaludku a děložního čípku. Lilek obsahuje různé alkaloidy, jako je solanin a cucurbitaciny, které mohou bojovat proti rakovině.

Květák

Květák obsahuje bílkoviny, lipidy, cukr, vitaminy a různé minerály, jako je vápník, železo, fosfor, měď a mangan. Častá konzumace květáku může zvýšit detoxikační kapacitu jater a imunitu, která vám pomůže vyhnout se nachlazení a také odstranit některé typy rakoviny.

Kurkuma

Kurkumin, který se nachází v kurkumě, ničí nádorové buňky tím, že reguluje několik buněčných-signálních drah. Toto indické koření může být přidáno do jakéhokoliv jídla: smaženice, kuřete a čehokoli, na co máte chuť.

Tmavá hořká čokoláda

Antioxidanty, polyfenoly a proanthocyanidiny se ve značném množství nacházejí ve tmavé čokoládě. Tyto látky omezují růst tmavá 86% čokoláda nádorových buněk a krevních cév, které živí tyto buňky. Nicméně, tyto dávky jsou připisovány pouze tmavé čokoládě, která obsahuje minimálně 70 procent kakaa. Takže na mléčnou čokoládu v tomto případě zapomeňte.

Tofu a sója

Sója, tedy i tofu, obsahuje fytoestrogeny, které pomáhají upravovat hormonální nerovnováhu, díky které dochází často ke zvětšení žláz u žen i mužů a vzniku rakovinového nádoru. Pro vysoký obsah antioxidantů mohou pomoci udržet na uzdě i jiné druhy rakoviny. Chrání převážně před rakovinou prsu a prostaty.

Celozrnné obiloviny

Přirozená vláknina z celých obilných zrn (bulgur, pohanka, quinoa, neloupaná rýže, špalda) je důležitá pro trávicí a hormonální zdraví. Vláknina z celozrnných obilovin podporuje činnost střev a přispívá ke zvýšení hladiny estrogenů, čímž preventivně chrání před vznikem rakoviny. Chrání před rakovinou tlustého střeva a prsu.

Jogurt

Probiotika jsou zdravé bakterie obsažené v živém jogurtu. Podporují dobré trávení, stabilizují střevní mikroflóru a posilují imunitní systém. Zvláště lactobacily podporují kvasné procesy, aby ve střevech nevznikaly plísně z nestrávené potravy – opět jde o prevenci rakoviny. Chrání především před rakovinou tlustého střeva a žaludku.

Lněné semínko

Obsahuje lignany, rostlinné estrogeny, které vykazují velmi silné antioxidační a anti-estrogenní účinky. Navíc, pro vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin, mají příznivý vliv i na zdraví střev. Pozor ale na lněný olej, lignany jsou jen v tom lisovaném za studena. Chrání před karcinomem prsu, dělohy, prostaty a tlustého střeva. Více o lněném semínku

Články o superpotravinách: