Černý jeřáb pro posílení imunity

07.02.2016 12:34

V průběhu zimních měsíců se můžeme zastavit a dát tělu možnost regenerovat se. V řadě případů však neposloucháme signály vlastního těla, kdy volá po odpočinku, zastavení.. následuje pak nemoc, která nás zabrzdí a musíme ležet v posteli. Obranyschopnost těla souvisí i se schopností obránit se stresu, konzumovat stravu s vysokým obsahem ovoce a zeleniny. Více o imunitě...

Černá jeřabina - arónie ( také méně často temnoplodec )

tento strom - keř je původem ze Severní Ameriky, kde ho hojně využívali indiáni, má bobulovité tmavofialové až černé barvy.černý jeřáb - arónie Arónii můžeme najít v různých podobách ( šťávy, džemy, sušené plody, čajové směsi, mražené plody, prášek z plodů..) Plody černého jeřábu jsou bohaté na vitaminy P ( rutin ), vitamin C, vitamíny skupiny B, E, provitamin A, betakaroten, flavonoidy, třísloviny a antioxidanty. Vyniká především obsahen jódu a železa. Plody se sklízí v průběhu zaří a října a potom je můžeme sušit na slunci nebo při teplotě do 42 stupňů ( RAW strava ), aby nedošlo ke zničení důležitých vitaminů, enzymů a na teplo citlivých složek.
 

Arónie - černý jeřáb a jeho účinky:

  • zpevňují a zvyšují pružnost cév ( křečové žíly, hemeroidy ) - díky synergii vitaminu C + P
  • harmonizuje činnost štítné žlázy ( zvýšenou i sníženou činnost
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • působí protiskleroticky
  • působí protizánětlivě 
  • působí žlučopudně
  • posiluje imunitní systém
  • více o účincích arónie
Vedlejší účinky - kontraindikace: arónie nemá žádné vedlejší účinky
 

Kde koupit výrobky z černého jeřábu ( šťávy, sušené plody, džemy..)?

Léčivý kompot z černého jeřábu.

potřebné ingredience cca 1000g čerstvých plodů arónie a 750 g cukru, nejlépe třtinového, smícháme ( nevaříme ) a dáme do sklenic a necháme v chladnu. Získanou směs můžeme přidávat do jogurtů, snídaňových směsí, ale i do čaje.