Avokádo

Avokádo má dužnatý plod hruškovitého tvaru, zelené barvy, velkou peckou uvnitř plodu a kožnatou slupkou. Plody obsahují značné množství vitaminu a patří nejvýživnější ovoce na světě. Už 100g avokáda pokryje denní spotřebu vitaminu D, který reguluje ukládání vápníku do kostí, zpevňuje je a činí je tak odolnějšími.
V současné době existuje asi 130 různých odrůd avokáda. Strom může dosáhnout výšky až 15 m, zatímco samotný plod je známý širokou škálou tvarů a velikostí - nejčastější je avokádo ve tvaru hrušky. Hmotnost plodů se pohybuje v rozmezí od 50 do 900 gramů! 
Plody avokáda jsou zdrojem vitamínů: B1, B2, B3, B6, B9, D, K, A, C a E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, zinek, fosfor, měď, mangan a železa. Avokádo se chlubí antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, a stává se tak prevencí proti rakovině. Kromě toho snižuje hladinu špatného cholesterolu
 
 

Avokádo a jeho účinky:
Avokádo

  • brainfood
  • nejhodnotnější ovoce
  • velmi nízkým obsahem cukru - pro diabetiky
  • biotin pečuje o pokožku, zlepšuje vidění, odstraňuje ranní nevolnosti u těhotných žen
  • vitamín B1 je základní stavební blok pro centrální nervový systém, zmírňuje podráždění, duševní poruchy, pomáhá vyrovnat se se stresem a nespavostí
  • lutein obsažený v avokádu také snižuje riziko rakoviny prostaty a rozvoj slepoty u starších lidí 
  • hořčík, vápník a železo obsažené v avokádu - ideální minerální pro lidi, kteří mají problémy s krevním oběhem a poruchami krve (například nedostatek železa, a tedy nízkou hladinu hemoglobinu v krvi). 
  • snižuje riziko osteoporózy
  • reguluje ukládání vápníku do kostí
  • prevence rakoviny

Pokud je plod avokáda tvrdý, jak zajistit jeho dozrátí?

  • tvrdé avokádo zabalíme do alobalu, umístíme ho na plech a „pečeme“ v troubě vyhřáté na 90 °C asi 10 minut
  • pro jistotu a raději avokádo průběžně kontrolujeme a potom vyjmeme z trouby, až bude měkké
  • opatrně ho vybalíme z alobalu a servírujeme.
  • více
Tvrdé avokádo zabalíme do alobalu.
Umístíme ho na plech a „pečeme“ v troubě vyhřáté na 90 °C asi 10 minut.
Na čas se ale nespoléháme a raději avokádo průběžně kontrolujeme. Vyndáme z trouby, až bude měkké.
Opatrně ho vybalíme z alobalu a servírujeme.
 

Využití pecky z avokáda:

Pecka obsahuje více živin, než samotný plod avokáda, většina lidí však pecku zahodí.
 
  • až 70% antioxidantů obsažených v avokádu se nachází právě v jádru
  • obsahuje i velké množství polyfenolů
Pecku můžeme využít tak, že ji překrojíme ostrým nožem, rozkrájíme na malé kousky, rozmixujeme v mixéru a můžeme přidat do snídaňových směsí a nebo si vyrobit smoothie
 
  • ingredience: šálek vody, jeden zralý banán, 2 hrsti čerstvého špenátu, ½ jablka nebo půl hrušky, 1 avokádo, drť z pecky avokáda, kousek zázvoru, šťáva z půl citronu
 

Tip jak si vypěstovat z pecky vlastní avokádo

Pecku vyloupneme z plodu a očistíme jí od různých zbytků dužiny. Ze špejle si připravíme tři dřívka, která seřízneme na jednom konci do špičky a zhruba v půlce pecky zapíchneme mírně dovnitř tak, aby nám dřívka trčela symetricky na tři směry. Vezmeme vhodnou sklenici a pecku na ni posadíme. Cílem je, aby se pecka neponořila do sklenice celá, ale byla v ní jen částečně svým širším koncem.

Inkubace

Do sklenice s vodou pomořte pecku avokáda tak, aby byla ponořena asi jeden centimetr pod vodou. Postavíme ji na teplé a zastíněné místo. Pravidelně doléváme vodu do požadované výše. Proces je časově náročný. Avokádo začne pouštět kořínky až po pěti nebo šesti týdnech. Když už máme kořínky husté, postoupíme k dalšímu kroku, kterým je pochopitelně zasazení.

Zasazení a pěstování

Připravíme si dostatečně velký květináč, do kterého dáme půdu z kvalitního kompostu. Pecku dáme asi sedm centimetrů hluboko. Pravidelně zaléváme, až se objeví stonek. Mladou rostlinu dáme na místo, kde ji neohrozí průvan. Měla by mít dost sluníčka i tepla. Avokádo poměrně rychle roste, ale není to úplně žádoucí. Abyste získali pěknou rostlinu, výhon při výšce asi 15 – 18 centimetrů seřízněte. Nikdy nenechte půdu v květináči vyschnout a občas můžete rosit i listy.

Avokádo z pecky se dá vypěstovat poměrně snadno a rychle

Pecku avokáda je nejprve dobře očistíme od všech zbytků dužiny. Jakékoli zbytky dužiny totiž začnou časem zahnívat a hniloba by překazila proces klíčení.

Po obvodu pecky udělejte zhruba ve stejné vzdálenosti tři otvory. Použít můžete například šídlo. Do každého otvoru vsuňte špejli a pecku zaklesněte za okraj sklenice. Plochý konec pecky by se měl dotýkat hladiny vody ve sklenici. Vodu ve sklenici doplňujte postupně tak, aby byla pecka stále v kontaktu s vodou.

Po několika týdnech, když kořeny zaplní většinu sklenice, se objeví vysoký stonek. Květináč asi o průměru 9 cm naplňte substrátem pro množení nebo výsev. Pecku zasaďte do zeminy z jedné třetiny, dvě třetiny musí zůstat nad zemí.

 

V této fázi již můžete o avokádo pečovat jako o každou běžnou rostlinu. Jakmile povyroste, přesaďte avokádo do většího květináče. Při přesazování nechte kořenový bal nedotčený. Po obvodu přisypte hlinitý substrát. Květináč lehce přeplňte, po zalití si zemina totiž trochu sedne.

Rostlinu pravidelně zaštipujte. Tím povzbudíte tvorbu postranních výhonů. Rostlina se pak rozkošatí. Rostlinu v létě zalévejte poměrně často. Mezi zálivkami nechejte zeminu vyschnout. V zimě množství vody výrazně omezte.

Zdroj: instory.cz

Chia puding s avokádem a borůvkami

Diskusní téma: Avokádo

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Sušené plody

14.02.2016 18:47
Najesť sa k prasknutiu tesne pred spaním nie je ten najlepší nápad. Rovnako tak nejesť večer vôbec. Posledné jedlo dňa je dôležité, nemali by ste ho vynechať, ale ani napchať sa tým, čo máte práve po ruke. Je to taký začarovaný kruh. Keď sa večer zle najete, nebudete dobre spať. Keď nebudete...
07.02.2016 12:34
V průběhu zimních měsíců se můžeme zastavit a dát tělu možnost regenerovat se. V řadě případů však neposloucháme signály vlastního těla, kdy volá po odpočinku, zastavení.. následuje pak nemoc, která nás zabrzdí a musíme ležet v posteli. Obranyschopnost těla souvisí i se schopností obránit se...
31.01.2016 13:31
Matcha tea, zelený čaj Matcha tea, zelený čaj Čo je to zelený japonský čaj - Matcha tea? Japonský čaj matcha je vysoko kvalitná s charakteristickou vôňou i chuťou. Ak ste milovníkmi najkvalitnejšieho nápoja z jačmeňa od firmy Green ways ako ja, tento čaj vám bude chutiť a oceníte ho.   Čo...
26.01.2016 23:31
Yucca, tiež známa pod názvom (juka) strom života, vie nielen prečistiť telo, ale aj posilňovať imunitný systém, znižovať cholesterol, liečiť reumu a pomáhať pri migréne.   Yucca zloženie: Rastlina má dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok, sacharidov a živín. Zložka saponín...
20.01.2016 21:08
Staré zdroje říkají, že již Atlanťané měli své plantáže pod vodou a konzumovali tekutou stravu. Možné to je, ale nelze to s jistotou tvrdit. Rozhodně je pravda že se kapaliné strava vstřebává rychleji a lépe v těle, než těžké pené potraviny. Mikronutrienty jsou "nasávány" organismem s...
20.01.2016 10:40
Extra panenský olivový olej Extra panenský olivový olej může přispět k ochraně před rakovinou tlustého střeva, rakovinou prsu a rakovinou prostaty. Je to jeden z nejzdravějších olejů, který můžete používat ve vaší domácnosti pro snadné smažení a jako zálivku. Bobulové ovoce Všechny druhy...
19.01.2016 23:50
Zde je přehled potravin, které jsou chutné a pomáhají redukovat vznik mnoha onemocnění. Pokud pomineme dnešní známé superfoods - superpotraviny, tak mezi běžnou top 10 určitě patří tyto potraviny. 1. Jablka je štěstím, že právě u nás roste zcela běžně potravina, která je pro naše zdraví tak...
10.01.2016 19:10
i když se s námi může zima loučit, stále se často potýkáme s chřipkou a nachlazením. Nejedná se o extrémně vážná onemocnění, ale rýma, kašel, horečka a bolest hlavy nás dokáží pěkně potrápit, hlavně muže a děti. Zde je několik triků, jak tyto neduhy zdárně zvládnout. Důležité je v tomto období...
30.12.2015 22:34
4 super potraviny - citron, avokádo, kokosový ořech a zázvor. Citrón plody citrovníku výrazné žluté barvy s kyselou šťavnatou dužinou spalují tuky a urychlují metabolismis bílkovin a prospívají při procesu hubnutí. Čistí tělo a pomáhá při detoxikaci. V těle působí proti překyselení...
10.12.2015 23:40
Rakytník je vytrvalý, bodliaku, dosahujúce výšku až 3-4 metre s oranžovými bobuľami. Rastlina je pôvodom z Číny a ďalekého východu .. V 20. storočí sa začal pestovať v Európe a Ázii. V Česku sa pestuje ako okrasná a ovocná rastlina. Poľsko patrí medzi výzmámné európskych dodávateľov   V...
<< 1 | 2 | 3 >>