Sušené ovoce, plody
sušené ovoce je zdrojem rozpustné ( váže na sebe vodu, pokud je dostatečný pitný režim a zlepšuje peristaltiku střev ) a nerozpustné (navodí pocit nasycení a působí proti zácpě) vlákniny (celulózy).
Sušené plody obsahují minerály, vitaminy, vlákninu, enzymy a další výživné látky. Nejsou však klíčové, nejdůležitější roli v jídelníčku hraje syrová zelenina. Základ konzumace ovoce leží v čistící funkci. Zelenina je naopak látkou stavební.
Ovoce nemůže být nikdy hlavní potravinou, jeho konzumace je vhodná pouze mezi jídly nebo tzv. nalačno!! Ovoce nekombinujeme s žádnou jinou potravinou.
Ovoce nemůže být nikdy hlavní potravinou, jeho konzumace je vhodná pouze mezi jídly nebo tzv. nalačno!! Ovoce nekombinujeme s žádnou jinou potravinou.
- čerstvé ovoce ( zdroj okamžité energie)
- dušené nebo vařené ovoce ( např. zavařeniny) - enzymy a energie živé stravy tu chybí, při konzumaci tak odebírá energii
- sušené ovoce
- ovocné šťávy
- lyofilizované ovoce (ovoce sušené mrazem)
Konzumace veškerého ovoce prospívá při snižování váhy, ale musí se jíst odděleně od ostatních potravin, nalačno a nebo mezi jídly. Větší množství ovoce jíme pouze v případě očistné kůry, pokud bychom větší množství konzumovali pravidelně, je to pro tělo škodlivé.
Proč máme konzumovat sušené plody?
sušené ovoce se považuje za jedno z nejzdravějších poživatin. Představte si všechny klady čerstvéh ovoce které znásobíte a získáte sušené ovoce. Obsahuje celou škálu vitamínů, antioxidantů, enzymů, minerálních látek ( vápník, sodík, hořčík, draslík, železo, zinek, měď, atd. ) a vlákninu. Jedinnou nevýhodou je vysoký obsah sacharidů, tudíž je sušené ovoce více kalorické než čerstvé. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny je sušené ovoce výborným přírodním laxativem ( projímadlem ) - čistí stevo, snižuje nemoci zažívacího traktu a působí proti vzniku rakoviny tlustého střeva.
Kde koupit sušené plody?
Seznam sušených plodů a ovoce:
- ananas
- amalaki
- angrešt
- arónie černý jeřáb
- borůvky
- broskev
- banán
- brusinky
- černý rybíz
- červený rybíz
- datle
- dřínky
- dřišťá l
- fíky
- hloh
- hrušky
- goji - kustovnice čínská
- granátové jablko
- guave
- jahody
- jablka - křížaly
- josta
- jujube
- kumquat
- kiwi
- maliny
- meruňky
- mochyně peruánská - physalis
- moruše
- muchovník
- ostružiny
- papája
- rakytnik řešetlákový
- rozinky
- schizandra - klanopraška
- šípky
- švestka
- zimolez kamčadský
- trnka
- zázvor
Jak používat při konzumaci sušené plody?
velmi vhodné je přidávat sušené ovoce do jogurtů, tvarohů, pudingů, ovesných vloček a smoothie. Důležité je při konzumaci sušeného ovoce hodně pít (nebo ovoce před konzumací máčet ve vodě), protože obsahuje hodně vlákniny, která potřebuje pro rozpuštění hodně vody.
Nadměrná konzumace citrusových plodů vede k revmatismu.
Nadměrná konzumace citrusových plodů vede k revmatismu.
Sušené plody
25.11.2015 23:46
Tinktura z góji
Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...
Diskusní téma: Sušené plody
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.