Rýže
Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10 % vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních látek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich zželatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80 % sacharidů (z toho 1,3 % je vláknina), 7 % bílkovin, 0,7 % tuků, nejméně výživná rýže je v předvařené formě.
- celozrnnou rýži (hnědou, černou i červenou) můžeme kombinovat s čočkou (vznikne kompletní protein), nebo česnekem a cibulí (zdrojem zinku a železa)
Celozrnná rýže (hnědá, červená a černá) a její účinky:
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
- rýže v kombinaci s luštěninami (sója, fazole, čočka) je zdrojem kompletních proteinů
- celozrnná rýže je zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, E, draslíku, hořčíku, železa a vápníku
- zdroj elektrolytů a mastných kyselin
- antioxidační účinek (anthokyany, vitamin E)
- díky vysokému obsahu vlákniny snižuje chuť k jídlu
- více
Rýže, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Nabízené výrobky z rýže:
- černá rýže, červená rýže, hnědá rýže, lepivá rýže
- rýžový sirup
- rýžový nápoj
- rýžové mouky
Rýžový olej a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj omega kyselin
- antioxidant
- kouřový bod 215 °C
- zpomaluje tvorbu vrášek a zpružňuje pokožku
- ze všech olejů nejvíce účinně snižuje cholesterol
- zlepšuje výkon při fyzické zátěži
- obsahuje skvalen
- odstraňuje chronickou únavu
- povzbuzuje činnost srdce a trávení
- zlepšuje vidění díky obsahu polyfenolů
- působí jako prevence civilizačních chorob
- více
Rýžová voda a její využití:
Přebytečnou vodu po uvaření rýže (zejména celozrnné rýže) nejčastěji slíváme do odpadu, ale existuje její efektivnější využití, protože je zdrojem minerálů a vitamínů. Nejvhodnější je rýžovou vodu nalejeme do sklenice a necháme ji vychladnout, poté je připravena k použití. Můžeme zužitkovat i vodu, kterou používáme na propláchnutí rýže.
- výživa pro rostliny – zdroj dusíku, draslíku, fosforu, zaléváme 1–2× týdně (voda nesmí obsahovat sůl)
- podporuje zažívání a působí proti zácpě (šrob podporuje růst zdravých bakterií)
- zdroj tekutin, který je bohatý na minerály a elektrolyty – působí protidehydtrataci
- prospívá při průjmu
- vhodná při teplotách (zabraňuje ztrátě tekutin v těle, zdroj živin)
- pro kosmetické účely pro vlasy (2–3 minuty pro vlasovou koupel) a pleť (pro čištění a výživu)
- na zanícené oblasti kůže dle Ajurvédské medicíny
- působí proti vzniku stařeckých skvrn a zmírňují případnou podrážděnost a zánětlivost
Bylinky vhodné při přípravě rýže:
- majoránka, podporuje zažívání podporuje trávení tuků
- koriandr, dodá rýži exotickou příchuť
- libeček, je velmi aromatický
- kurkuma, nádherně rýži obarví a štiplavě pozmění chuť
- šajvěj, podporuje trávení a podporuje chuť k jídlu
- kardamom, několik zrníček zeleného kardamomu skvěle ovoní