Kardamom (též kardamon)
Kardamovník (rostlina z čelendi zázvorovitých) je původem z Indie a Nepálu a patří mezi nejdražší koření na světě. Je zdrojem zdravých tuků (omega 3 a 6), proteinů, sacharidů, vlákniny, minerálů (např. draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor), vitamíny skupiny B (niacin, tiamin či riboflavin) a C, éterické oleje (např.gingerol, pinen, cineol, které se nacházejí i v zázvoru). Kardamom (zvaný též amom nebo pepř egyptský) je také jednou složkou indického kari. Kardamom prospívá například při pomalém zažívání (nadýmání, nevolnosti, zažívacích bolestech, pálení žáhy, nechutenství), špatné funkci střev a používal se i v lidovém léčitelství a ájurvédě.
- pravý zelený kardamovník (tobolky)
- nepálský hnědý (nebo také větší, dlouhý, černý) kardamovník, neobsahuje tolik účinných složek jako pravý
- mletý kardamovník se j,enuje kardamom
Kardamom a jeho účinky na zdraví:
- podporuje mozkové funkce, zlepšuje paměť, působí proti depresím a stresu
- prospívá při žaludečních křečích
- chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení žáhy
- stimuluje organismus - přírodní afrodisiakum
- prospívá imunitnímu systému
- využívá se jako prevence rakoviny
- čistí ledviny
- mírně močopudné (diuretické) účinky a odstraňuje nadbytečnou vodu z těla
- podporuje trávící systém
- antiseptické účinky
- pomáhá při bolestech hlavy
- více
Použití: na dochucení sladkých i slaných jídel, při pečení vánočního cukroví, ale přidat ho můžete i do špaget, masa s omáčkou
ale i do kávy a čajů.
Sušené plody
25.11.2015 23:46
Tinktura z góji
Tinktura, kterou je prospěšné užít pravidelně dvakrát do roka po dobu šesti týdnů v množství třikrát denně 15 kapek do trochy vody, může být i méně. Připravíme si ji následujícím způsobem: jednu velkou hrst sušených plodů Goji zalijeme 3 dcl šedesátiprocentního lihu...
23.11.2015 21:18
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách (brusnice) nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou...