Maliny
maliník je naší nejstarší lesní ovocnou rostlinou.Ale jsou velmi oblíbené na mnoha zahrádkách. Plody mají červenou barvu a jemnou lahodnou sladkou chuť. Maliny jsou výborným zdrojem vitaminu A, B3, B9, B1,E a C, vápníku, hořčíku, fosforu, chlóru, draslíku, zinku, měďi a železa. Maliny obsahují až 80% vody a 9% sacaridů. Ve 100g malin je obsaženo pouze 40 kcal. Plody a listy maliníku jsou používány v léčitelství.
Maliny- plody a jejich účinky:
- zdroj biotinu (biotin se ničí užíváním antibiotik)
- zvyšují imunitu
- působí jako prevence proti civilizačním chorobám
- prospívá zdravým vlasům a nehtům
- podporují krvetvorbu (díky měďi)
- podporují ostrost vidění a zlepšují šeroslepost
- prospívají kůži - hebkost a pružnost
- pomáhají při krvácení z nosu a dásní
- pomáhá při inkontinenci včetně nočního pomočování u dětí
- zvyšují hladinu testosteronu - podporuje mužskou plodnost, pomáhá při poruchách erekce
- prospívají při obtízích močového měchýře a ledvin
- odvodňují organismus
- čistí střeva
- prostředek proti silnému krvácení během menstruace
- při anémii
- více
Listy malin obsahují vysoký podíl vitaminu C, je nutné je však sbírat z lesních rostlin.
Skladování malin: čerstvé maliny můžeme skladovat pouze několik dní, po tepelné úpravě ztrácí mnoho výživných látek. Můžeme je sušit v troubě při teplotě 30-40 stupňů, zmrazit - v mrazničce vydrží až 1 rok, nebo můžeme udělat šťávu - malinový sirup, džem nebo marmeládu.