Šípek, růže šípková (Fructus Rosa canina)

šípek je nádherný planný červený plod červené růže, které dozrává na trnitých keřích v průběhu září a řijnu. Jeho oblíbené šípek, plod místo je u plotů , stráních, na slunných mezích, na okraji lesa kde je společně třeba s trnkami, hlohy a dalšími keři a tak se vzájemně chrání. Plody šípku jsou plné vitaminu C, E, B1,B7 - rutinu ( důležitý pro cévy ), lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A) vápníku a železa. Kromě rakytniku řešetlákového neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek.
 

Šípky a jejich účinky:

  • stimulují libido a potenci
  • močopudný účinek
  • čistí organismus
  • povzbuzuje tvorbu a vylučování regulačních hormonů
  • působí jako prevence proti infekcím a nachlazení
  • zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil a křečových žilách
  • pomáhá při krvácení dásní a paradontóze
  • zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem
  • podporují dobré nervy a schopnost soustředění
  • stimulují produkci žláž a tím oběh hormonů
  • posiluje imunitu
  • chrání před volnými radikály
  • podporuje krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem (železo)
  • podporuje zdravé zuby a kosti (vápník, rutin - vitamin P a vitamin C)
  • více
Šípky sbírejte těsně před dozráním a to od druhé poloviny září do poloviny října. Při sběru kontroluj te barvu šípku a sbírejte pouze šípky oranžové až červené a tvrdé. Ty nahnědlé a měkké nechejte ptactvu.
 

Zpracování šípků:

vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena ( obsahují třísloviny, které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na mermeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku ( nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí ). Sušené plody můžeme použít na čaj.

 

Jak připravit šípkovou marmeládu?

  • 1000g čerstvých šípků
  • 500g želírovacího cukru
Šípky umyjeme, odstraníme pecičky a povaříme cca 15 min. ve vodě. Na závěr protlačíme směs přes sítko. Získaný protlak necháme vychladnout a pečlivě promícháme se želírovacím cukrem a opět povaříme cca 5 min. Naplníme do sklenic a dobře uzavřeme.
 

Varianta šípkové marmelády:

Na cca jeden litr potřebujete: 600 g šípků zbavených stopek a okvětí, 300 g krupicového cukru a šťávu z ½ citronu

Postup: Šípky uvařte doměkka, hladina vody by měla být jen lehce nad šípky. I s touto vodou je „protáhněte“ odšťavňovačem. Vzniklou hmotu svařte asi 10 minut s cukrem. Vmíchejte citronovou šťávu, naplňte skleničky a ty nechte vychladnout víčkem dolů.

Recept na šípkové víno:

šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a po stranách nařízneme. Takto připravené šípky vložíme do 5 litrové sklenice. Svaříme cca 5 min. třtinový cukr (750g) s vodou(3 litry), necháme jej vychladnout a přes plátno nebo sítko nalijeme do sklenice na šípky. Láhev převážeme dvojitým pegamenem a necháme stát 8 týdnů na teplém místě (po tuto dobu sklenici neotevíráme, ani neprotřepáváme - necháme ji bez pohybu). Až klesne poslední šípek ke dnu vzniklou směs slijeme do lahví. Lahve zazátkujeme a uložíme do chladu. Víno je tím lepší, čím déle je uloženo. Můžeme udělat tzv. druhák. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.
 
Hlavně v zimním období se ze šípků připravuje čaj s vysokým obsahem vitaminu C. Celé sušené plody vyluhujeme ve vroucí vodě cca 10 min. Pokud plody rozdrtíme v mlýnku a oddělíme chloupky stačí vyluhování pouze 5 min.
 

Šípkový čaj proti nachlazení:

smícháme sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem. 2 lžičky této směsi zalijeme 250ml studené vody a uvedeme ji na  5 min. do varu. Čaj z drcených šípků, které mohou obsahovat dráždivé chloupky, přecedíme přes husté plátno. Dochutíme skořicí nebo zázvorem a dosladíme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Můžeme přidat i další sušené ovoce, arónii, hloh, rakytnik, trnky.
 

Macerát ze sušených šípků:

luhování za studena neničí obsažený vitamin C. Podrcené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody lžičku až lžíci šípků), necháme přes noc 8 - 12 hodin macerovat při pokojové teplotě a přecedíme přes husté sítko. Těsně před použitím podle potřeby mírně zahřejte na teplotu příjemnou pro popíjení a dosladíme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Vyluhované šípky můžeme ještě použít na klasický nálev nebo odvar.
 

Způsoby sušení šípků:

  • trouba do 60 stupňů
  • topení
  • sušička
  • sluníčko
  • pokojová teplota - nejdelší způsob
 

Sušené plody

14.02.2016 18:47
Najesť sa k prasknutiu tesne pred spaním nie je ten najlepší nápad. Rovnako tak nejesť večer vôbec. Posledné jedlo dňa je dôležité, nemali by ste ho vynechať, ale ani napchať sa tým, čo máte práve po ruke. Je to taký začarovaný kruh. Keď sa večer zle najete, nebudete dobre spať. Keď nebudete...
07.02.2016 12:34
V průběhu zimních měsíců se můžeme zastavit a dát tělu možnost regenerovat se. V řadě případů však neposloucháme signály vlastního těla, kdy volá po odpočinku, zastavení.. následuje pak nemoc, která nás zabrzdí a musíme ležet v posteli. Obranyschopnost těla souvisí i se schopností obránit se...
31.01.2016 13:31
Matcha tea, zelený čaj Matcha tea, zelený čaj Čo je to zelený japonský čaj - Matcha tea? Japonský čaj matcha je vysoko kvalitná s charakteristickou vôňou i chuťou. Ak ste milovníkmi najkvalitnejšieho nápoja z jačmeňa od firmy Green ways ako ja, tento čaj vám bude chutiť a oceníte ho.   Čo...
26.01.2016 23:31
Yucca, tiež známa pod názvom (juka) strom života, vie nielen prečistiť telo, ale aj posilňovať imunitný systém, znižovať cholesterol, liečiť reumu a pomáhať pri migréne.   Yucca zloženie: Rastlina má dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok, sacharidov a živín. Zložka saponín...
20.01.2016 21:08
Staré zdroje říkají, že již Atlanťané měli své plantáže pod vodou a konzumovali tekutou stravu. Možné to je, ale nelze to s jistotou tvrdit. Rozhodně je pravda že se kapaliné strava vstřebává rychleji a lépe v těle, než těžké pené potraviny. Mikronutrienty jsou "nasávány" organismem s...
20.01.2016 10:40
Extra panenský olivový olej Extra panenský olivový olej může přispět k ochraně před rakovinou tlustého střeva, rakovinou prsu a rakovinou prostaty. Je to jeden z nejzdravějších olejů, který můžete používat ve vaší domácnosti pro snadné smažení a jako zálivku. Bobulové ovoce Všechny druhy...
19.01.2016 23:50
Zde je přehled potravin, které jsou chutné a pomáhají redukovat vznik mnoha onemocnění. Pokud pomineme dnešní známé superfoods - superpotraviny, tak mezi běžnou top 10 určitě patří tyto potraviny. 1. Jablka je štěstím, že právě u nás roste zcela běžně potravina, která je pro naše zdraví tak...
10.01.2016 19:10
i když se s námi může zima loučit, stále se často potýkáme s chřipkou a nachlazením. Nejedná se o extrémně vážná onemocnění, ale rýma, kašel, horečka a bolest hlavy nás dokáží pěkně potrápit, hlavně muže a děti. Zde je několik triků, jak tyto neduhy zdárně zvládnout. Důležité je v tomto období...
30.12.2015 22:34
4 super potraviny - citron, avokádo, kokosový ořech a zázvor. Citrón plody citrovníku výrazné žluté barvy s kyselou šťavnatou dužinou spalují tuky a urychlují metabolismis bílkovin a prospívají při procesu hubnutí. Čistí tělo a pomáhá při detoxikaci. V těle působí proti překyselení...
10.12.2015 23:40
Rakytník je vytrvalý, bodliaku, dosahujúce výšku až 3-4 metre s oranžovými bobuľami. Rastlina je pôvodom z Číny a ďalekého východu .. V 20. storočí sa začal pestovať v Európe a Ázii. V Česku sa pestuje ako okrasná a ovocná rastlina. Poľsko patrí medzi výzmámné európskych dodávateľov   V...
<< 1 | 2 | 3 >>

Diskusní téma: Šípek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek