Nejzdravější potraviny - TOP 10

19.01.2016 23:50

Zde je přehled potravin, které jsou chutné a pomáhají redukovat vznik mnoha onemocnění. Pokud pomineme dnešní známé superfoods - superpotraviny, tak mezi běžnou top 10 určitě patří tyto potraviny.

1. Jablka

je štěstím, že právě u nás roste zcela běžně potravina, která je pro naše zdraví tak prospěšná. Jablka jsou dobrým zdrojem pektinu, snižují cholesterol a hladinu glukózy. Jsou také skvělým zdrojem vitaminu C. Jablka mají antioxidační účinky, které chrání tělesné buňky. Vitamin C také udržuje zdravé cévy a pomáhá absorbovat železo.

2. Mandle

jsou bohaté na vitamín E, hořčík, draslík, vápník a přírodní antioxidanty. Většina tuků v mandlích patří ke zdravým tukům (nenasycené mastné kyseliny), které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

3. Brokolice 

kromě toho, že brokolice poskytuje bohatý zdroj vápníku, draslíku a kyseliny listové, obsahuje takové látky, které mohou preventivně pomáhat před onemocněním cukrovky, srdečního záchvatu a některými druhy rakoviny. V brokolici najdeme i spoustu betakarotenu a velké množství vitaminu C.

4. Borůvky

jsou bohatým a nízkokalorickým zdroj sacharidů, antioxidantů a pomáhají předcházet celé řadě chorob. Pravidelný příjem Boruvkyborůvek může zlepšit krátkodobou paměť a redukovat poškození buněk související s oxidací buněk a předčasným stárnutím.

5.Červené fazole 

malé červené fazole a tmavě červené ledvinové fazole jsou vynikajícím netučným zdrojem antioxidantů, bílkovin, železa, hořčíku, fosforu, draslíku a thiaminu. Můžete je používat stejně jako běžné luštěniny. Možná ještě více ceněnou fazolí bývají fazole Adzuki.

6. Losos 

losos v top 10 nesmí chybět. Tato ryba je excelentním zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro lidský organismus v mnoha ohledech. Losos obsahuje na rozdíl od běžného masa nízké množství nasycených mastných kyselin a cholesterolu a navíc je výborným zdrojem proteinů.

7. Špenát 

bohatý na vitamin A, dobrý zdroj vápníku, hořčíku, riboflavinu a vitaminu B6, B9 a vitaminu C. Špenát podporuje imunitní systém a preventivně pomáhá předcházet několika typům rakoviny.

8. Sladké brambory 

tmavě oranžovovo-žlutá barva sladkých brambor prozrazuje, že jsou bohaté na beta-karoten. Obsahují spoustu vitaminu C a jsou dobrým zdrojem sacharidů, vitaminu B6 a draslíku. Neobsahují tuk a jsou relativně nízkokalorické.

9. Zeleninové šťávy a fresh 

čerstvé zeleninové šťávy jsou velmi rychlým a jednoduchým zdrojem příjmu minerálů, antioxidantů a enzymů. Nejvhodnější jsou čerstvě lisované šťávy, další variantou mohou být již předem připravené. V případě plastových lahviček volte šťávy, které se musí spotřebovat do druhého dne, v opačném případě kupujte šťávy ve skle. Rajčatový a zeleninový džus, který obsahuje rajčata, jsou zdrojem lykopenu - antioxidant, který snižuje riziko infarktu a jistých typů rakoviny. Při výběru se ujistěte, aby džus neobsahoval vysoká množství soli nebo jakýkoliv konzervačních látek. Přestože ne všechny konzervanty nejsou zdraví škodlivé, nutriční hodnoty nápoje postupem času klesají.

  • šťáva z červené řepy
  • celerová šťáva
  • mrkvová šťáva
  • dýňová šťáva
  • špenátová šťáva

10. Obilné klíčky 

klíčky, například pšeničné, obsahují plno živin. Dvě lžíce klíčků doplní tělu vitamín E,