Medvědí česnek

jedná sa o bylinu cca 10-40 vysokú ktorej listy sú vajcovité veľkosti 10-20cm a šírky 2-5cm. Medvedí cesnak rastie na vlhkých Medvědí česnekmiestach v listnatýchčesnek medvedí lesoch a vytvára typické koberce. V Európe rastie od Veľkej Británie až po Kaukaz. v Česku sa vyskytuje častejšie na Morave a východných Čechách. Zajímostí je, že sa dnes vyskytuje v miestach pôvodného osídlenia Slovanov (už naši predkovia poznajú jeho vynimočné účinky). Cézny m. Obsahuje sírne zlúčeniny, kyselinu L-askorbovú (vitamín C), betakarotény, flavonoidy, silice, vitamíny, minerálne látky. Vyzdvihnúť môžeme najmä aliin, vápnik, horčík a jód.
 
čerstvé listy a vňať obdobie apríl až máj pred kvitnutím (nakrájaná do polievok, na chleba, na mäso, do šalátov, na zemiaky alebo len tak do pusy a žuť ..) sušením stráca medvedí cesnak účinnosť
cibuľka sa žne v období august až september (využitie rovnaké ako u vňate a listov)
 

Na čo sa využíva cesnak medvedí - účinky?

  • jarná očista - detoxikácia (prvé jarné lesné zelenina)
  • detoxikuje pečeň, potom ich regeneruje
  • liekom proti jarnej únave
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • šťava z listov sa používa ako repelent proti hmyzu
  • prírodný dezinfekcia (antibakteriálne a protiplesňový)
  • prírodné antibiotikum
  • ozdravuje črevnú flóru
  • močopudný prostriedok
  • čistí krv a úspešne vylepšuje krvný obraz
  • rozširuje cievy
  • vhodný pri prechladnutí, chrípke, angíne
  • pomáha pri pľúcnych a prieduškových zápaloch
  • pomáha pri bolesti brucha a nadúvanie
  • pôsobí proti kôrnateniu ciev
  • vysoký obsah vitamínu C (v 100g je trojnásek odporúčanej dennej dávky vitamínu C pre človeka)
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • likviduje nežiadúce baktérie vrátane stafylokoka a streptokoka
  • protinádorové účinky
  • více
  • jak připravit pesto z listů medvědího česneku

Ako uchovávať medvedí cesnak?

Utrhnuté listy na vzduchu rýchlo vädnú. Uchováte v ledničce na několik dní a nebo do mrazničky.
 
 

Kde koupit medvědí česnek - prášek ze sušených listů

Recept - polievka z medvedieho cesnaku (bez laktózy)

Potrebujete: 3 hrnčeky medvedieho cesnaku, 1 ks cibuľa, 3 zemiaky, 1 lyžičku morská soľ, 0,5 lyžičky mleté ​​čierne korenie, 1 PL kokosový olej alebo maslo
 
Na kokosovom oleji alebo na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte aj nakrájané listy medvedieho cesnaku a spolu opražíme. Potom zalejte vodou, pridajte soľ, korenie, zemiaky a varte pokojne aj 20 minút po zovretí. Na konci polievku rozmixujte s ponorným mixérom a máte hustú a bezlaktózovú polievku.
 
Ak náhodou nepoznáte silu a účinky medvedieho cesnaku, prečítajte si: "Medvedí cesnak - (ne) voňavý, silný a zdravý"
 

Recept - krémová polievka z medvedieho cesnaku (s laktózou)

Potrebujete: 4 hrnčeky medvedieho cesnaku, 3 ks zemiaky, 1 ks väčšia cibuľa, 1 ks jarná cibuľka, 1 ks vajíčko, 250 ml smotany na varenie, 1 PL kokosový olej alebo maslo, 1 lyžičku morská soľ, štipka mletého čierneho korenia, 0, 5 ČL červená sladká paprika
 
Cibuľu nakrájajte na drobno a opečieme na masle alebo na kokosovom oleji. Potom pridajte pokrájané listy medvedieho cesnaku, jemne opražíme a zalejeme vodou. Potom pridajte soľ, korenie, papriku, nakrájané zemiaky na kocky, varte 15 - 20 minút. Potom polievku rozmixujte ponorným mixérom, dajte opäť na plameň a prilejte do polievky smotanu zmiešanú s vajíčkom a nakrájanú jarnú cibuľku na kolieska, nechajte ju prejsť varom a je polievka hotová.
 
Veríme, že Vám bude chutiť. Ak ste polievku z medvedieho cesnaku doteraz nevyskúšali, tak to urobte. Nielen Vaše chuťové poháriky, ale aj zdravie budú spokojné.
 
 
Aj keď s medvedím cesnakom nemá v podstate nič spoločné, pozrite sa aj na liečivé účinky klasického cesnaku.
 

Jak uchovávat medvědí česnek?

Utrhnuté listy na vzduchu rychle uvadají.

  • lednička 4-5 dní
  • sušení-není příliš vhodné, ztrácí účinné látky
  • zmrazení- jednoduchá a dobrá varianta ( můžeme je nahruba nasekat)
  • ve vlhké utěrce a částečně ve vodě 1-2 dny
  • naložení do oleje - pracná, ale asi nejlepší varianta z dlouhodobého hlediska ( jako bazalku  do olivového oleje )
  • jak udělat bylinkové máslo s medvědím česnekem?
  • pesto: 20-30 lístů madvědího česneku, deci olivového oleje a hrst mandlí nebo vlašáků

Bylinkové máslo s medvědím česnekem: rozmixujte čtvrtku másla (nechejte změknout), 60g medvědího česneku a půl lžičky himalájské soli, hotovou směs dejte do lednice. Můžeme použít na topinky, chleba, na maso, na míchaná vejce, do salátů
 
Olej s medvědím česnekem: nasekaný svazem medvědího česneku dáme do tmavé sklenice a zalijeme kvalitnim olivovým oleje a nechtejte v temnu macerovat cca 20 dní.Potom olej sceďte a můžeme používat jako olivový olej.
 

 

Medvědí česnek

08.03.2016 01:31
Listy medvědího česneku důkladně omyjeme, osušíme a odstraníme stonky ( můžeme je i ponechat ), listy pokrájíme na větší kusy a dáme do mixéru a na hrubo rozmixujeme ( variantně můžeme nakrájet na drobno nožem ), následně přidáme kešu ořechy ( variantně i jiné druhy ořechů ) a rozmixujeme a přidáme...

Fotogalerie: Medvědí česnek

Diskusní téma: Medvědí česnek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek