Šípek, růže šípková (Fructus Rosa canina)

šípek je nádherný planný červený plod červené růže, které dozrává na trnitých keřích v průběhu září a řijnu. Jeho oblíbené šípek, plod místo je u plotů , stráních, na slunných mezích, na okraji lesa kde je společně třeba s trnkami, hlohy a dalšími keři a tak se vzájemně chrání. Plody šípku jsou plné vitaminu C, E, B1,B7 - rutinu ( důležitý pro cévy ), lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A) vápníku a železa. Kromě rakytniku řešetlákového neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek.
 

Šípky a jejich účinky:

  • stimulují libido a potenci
  • močopudný účinek
  • čistí organismus
  • povzbuzuje tvorbu a vylučování regulačních hormonů
  • působí jako prevence proti infekcím a nachlazení
  • zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil a křečových žilách
  • pomáhá při krvácení dásní a paradontóze
  • zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem
  • podporují dobré nervy a schopnost soustředění
  • stimulují produkci žláž a tím oběh hormonů
  • posiluje imunitu
  • chrání před volnými radikály
  • podporuje krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem (železo)
  • podporuje zdravé zuby a kosti (vápník, rutin - vitamin P a vitamin C)
  • více
Šípky sbírejte těsně před dozráním a to od druhé poloviny září do poloviny října. Při sběru kontroluj te barvu šípku a sbírejte pouze šípky oranžové až červené a tvrdé. Ty nahnědlé a měkké nechejte ptactvu.
 

Zpracování šípků:

vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena ( obsahují třísloviny, které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na mermeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku ( nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí ). Sušené plody můžeme použít na čaj.

 

Jak připravit šípkovou marmeládu?

  • 1000g čerstvých šípků
  • 500g želírovacího cukru
Šípky umyjeme, odstraníme pecičky a povaříme cca 15 min. ve vodě. Na závěr protlačíme směs přes sítko. Získaný protlak necháme vychladnout a pečlivě promícháme se želírovacím cukrem a opět povaříme cca 5 min. Naplníme do sklenic a dobře uzavřeme.
 

Varianta šípkové marmelády:

Na cca jeden litr potřebujete: 600 g šípků zbavených stopek a okvětí, 300 g krupicového cukru a šťávu z ½ citronu

Postup: Šípky uvařte doměkka, hladina vody by měla být jen lehce nad šípky. I s touto vodou je „protáhněte“ odšťavňovačem. Vzniklou hmotu svařte asi 10 minut s cukrem. Vmíchejte citronovou šťávu, naplňte skleničky a ty nechte vychladnout víčkem dolů.

Recept na šípkové víno:

šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme a po stranách nařízneme. Takto připravené šípky vložíme do 5 litrové sklenice. Svaříme cca 5 min. třtinový cukr (750g) s vodou(3 litry), necháme jej vychladnout a přes plátno nebo sítko nalijeme do sklenice na šípky. Láhev převážeme dvojitým pegamenem a necháme stát 8 týdnů na teplém místě (po tuto dobu sklenici neotevíráme, ani neprotřepáváme - necháme ji bez pohybu). Až klesne poslední šípek ke dnu vzniklou směs slijeme do lahví. Lahve zazátkujeme a uložíme do chladu. Víno je tím lepší, čím déle je uloženo. Můžeme udělat tzv. druhák. Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.
 
Hlavně v zimním období se ze šípků připravuje čaj s vysokým obsahem vitaminu C. Celé sušené plody vyluhujeme ve vroucí vodě cca 10 min. Pokud plody rozdrtíme v mlýnku a oddělíme chloupky stačí vyluhování pouze 5 min.
 

Šípkový čaj proti nachlazení:

smícháme sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem. 2 lžičky této směsi zalijeme 250ml studené vody a uvedeme ji na  5 min. do varu. Čaj z drcených šípků, které mohou obsahovat dráždivé chloupky, přecedíme přes husté plátno. Dochutíme skořicí nebo zázvorem a dosladíme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Můžeme přidat i další sušené ovoce, arónii, hloh, rakytnik, trnky.
 

Macerát ze sušených šípků:

luhování za studena neničí obsažený vitamin C. Podrcené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody lžičku až lžíci šípků), necháme přes noc 8 - 12 hodin macerovat při pokojové teplotě a přecedíme přes husté sítko. Těsně před použitím podle potřeby mírně zahřejte na teplotu příjemnou pro popíjení a dosladíme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Vyluhované šípky můžeme ještě použít na klasický nálev nebo odvar.
 

Způsoby sušení šípků:

  • trouba do 60 stupňů
  • topení
  • sušička
  • sluníčko
  • pokojová teplota - nejdelší způsob
 

Sušené plody

03.05.2016 00:38
Ve studii se dělal výzkum na 7.200 lidech, španělský vědec zjistil, že ti, kteří jedli 3 nebo více porcí ořechů týdně měli téměř o 40 procent menší pravděpodobnost, že budou obézní, než ti, kteří jedli pouze 1 porci nebo méně.   Ořechy dodávají zdravé tuky a energii, která snižuje pocit...
17.03.2016 15:41
Ženšen a jeho výhody ženšen pravý (Panax Ginseng), čiže koreň života je nám veľa povedomia, pozrieme sa ako tento koreň prospieva zdraviu. Aké látky telu prospešné žien šen obsahuje? Hlavnou účinnou látkou ženšenu sú tzv. Genseonosidy, tiež označovanej ako saponíny. Ďalej obsahuje mastné...
01.03.2016 18:22
Podívejme se vhodné potraviny, které moho prospět našemu nejpodstatnějšímu orgánu v těle. Kvalitní potraviny jsou nezbytné správně fungující játra. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, při je pomalém metabolismu, plynatosti, nadýmání a zácpě. Regulují...
26.02.2016 01:25
Chia semienka sú semená šalvie hispánskej. Boli veľmi obľúbené u Aztékov, ktorí ich využívali k prevencii, liečbe a podpore fyzickej aktivity. Prečo tomu tak bolo a z akého dôvodu si chia semienka získavajú veľkú obľubu aj u nás?   Dôležité látky...
26.02.2016 00:32
Ostropestřec mariánský je používán k léčení od dob antického Řecka a Říma. Jeho účinnost vychází z komplexu tří složek pod souhrnným názvem silymarin. Preventivní a léčivé vlastnosti oleje ze semen ostropestřce jsou spojeny s komponenty, které jsou v něm obsaženy: chlorofyl, karotenoidy,...
23.02.2016 09:48
Oříšky neodmyslitelně patří k zimě a Vánočním svátkům. Na stole ale vypadají skvěle v jakémkoliv období. Jsou velmi prospěšné našemu zdraví a na výběr máme z několika druhů, které se liší nejen chutí, ale také svými účinky. Ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny. Křupněte si...
18.02.2016 21:05
Smoothie, potřebné ingredience: 100ml kokosového mléka ( může být kokosové mléko v prášku rozmíchané s vodou ) 1 oloupaný banán 100g manga ( oloupané a nakrájené na kostičky ) 2 čerstvé nebo sušené vypeckované datle 1 lžíce loupaných konopných semínek, nebo konopná semínka v prášku 1 lžíce...
16.02.2016 20:53
koření kurkuma má antiseptické, protizánětlivé účinky a patří mezi přírodní antioxidanty a superpotraviny. Pomáhá při nachlazení, kožních zánětech, infekcích a je hojně používána i jako lék proti rakovině.  více o účincích kurkumy Kurkumové mléko - ingredience: 250ml mléka ( můžeme použít...
14.02.2016 23:23
superfoods jsou potraviny, které přispívají k našemu zdraví, kondici a tělesné hmotnosti.Jsou to přírodní potraviny a tak vhodně podporují způsob stravování.Tyto potraviny jsou vhodné zejména pro vegany, vegetariány a vitariány, kteří jedí pouze syrovou stravu, a mohou tak předcházet nedostatku...
14.02.2016 18:47
Najesť sa k prasknutiu tesne pred spaním nie je ten najlepší nápad. Rovnako tak nejesť večer vôbec. Posledné jedlo dňa je dôležité, nemali by ste ho vynechať, ale ani napchať sa tým, čo máte práve po ruke. Je to taký začarovaný kruh. Keď sa večer zle najete, nebudete dobre spať. Keď nebudete...
1 | 2 | 3 >>

Diskusní téma: Šípek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek