Tibetská houba

Tibetská (kefírová) houba (kefírová zrna) je společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek (mikroorganismy se živí zejména mléčnou laktózou) které vzhledově připomíná houbu krémové barvy nebo růžičky květáku, je původem z Kavkazu a Tibetu. Tibetská houba a její účinky jsou známé nejméně 5000 roků a používá se podobně jako kvásek. Tibetská houba je zdrojem laktobakterií, lehce stavitelných bílkovin, tuků,vitamínů (A, D a E), minerálů (zinek, železo, selen, měď a molybden). V případě tibetské houby se nejedná o houbu, ale pouze o seskupení unikátních mikroorganismů, které se živí mléčnou laktózou, vzhledově připomínajících malé bílé „květáčky“.

  • jeden druh kefírové kultůry se rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou
  • "krystalky" té druhé kefírové kultury žijí ve sladké vodě, jsou pružné, průsvitné a křehké. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií

Tibetská (kefírová) houba a její účinky:

  • snižuje hladinu cholesterolu (chrání tak zdraví srdce) a reguluje krevní tlak
  • podporuje dlouhověkost a působí proti stárnutí buněk
  • je vhodná při nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater
  • působí pozitivně na trávící soustavu a působí proti překyselení organismu
  • působí proti hnití potravy ve střevech a působí proti přemnožení kvasinek, bakterií a virů
  • prospívá nervovému systému
  • zvyšuje vitalitu, zdroj energie a působí proti únavě
  • napravuje škody způsobené užíváním antibiotik v žaludku
  • zdroj vitamínu B9 a B12
  • podporuje zdraví mikrobioty a mikrobiomu (stimuluje a podporuje imunitní systém), podporuje střevní rovnováhu
  • působí jako přírodní antibiotikum, má silné protizánětlivé účinky
  • podporuje detoxikaci organismu a spalování tuků, podporuje metabolismus a proces hubnutí
  • podporuje cévní a srdeční činnosti
  • podporuje čištění krve
  • podporuje očistu ledviny a celého močového systému
  • více

Jak si připravit kefírový nápoj (probiotické mléko) z Tibetské houby?

 2 - 3 lžičky tibetské houby zalijeme cca 500ml nesvařeného mléka a necháme macerovat 24 hodin při pokojové teplotě (probíhají tam fermentační procesy, kdy z cukrů vznikají kyseliny a CO2), následně promícháme dřevěnou vařečkou a scedíme přes plastový cedník (houbu, která tam zůstane, důkladně propereme a vrátíme do sklenice a opět zalijeme mlékem (můžeme i trochou hotového tibetského kefíru), postup několikrát opakujeme (přiléváme další mléko). Používáme před spaním po dobu 20-40 dní a potom je dobré udělat pauzu po dobu cca 21 dní

  • zdravá houba se po cca 17 dnech zdvojnásobí, pak lze množství dělit na polovinu a darovat jiným lidem
  • při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz, takto vyrobené mléko nelze pít
  • pokud dáme zpět do sklenice s tibetskou houbou i trošku hotového kefíru, urychlují to její růst a fermentaci
  • při přípravě kefíru nepoužívejte kovové předměty, houba může černat a ztrácí účinek
  • při přípravě nepoužívejte vysokou teplotu a chemické prostředky (zbytkové množství při omývání saponátem)
  • pokud chceme hustější kefír, použijte pomalejší fermentaci v ledničce - dozraje po cca 7 dnech
  • sekundární fermentace - hotový kefír po 24 hodinách slijeme (prvotní fermentace) a přelijeme do uzavíratelné sklenice max. do 3/4 výšky a uzavřeme těsným víčkem a necháme při pokojové teplotě a průběžně protřepáváme a uvolníme víčko (aby odešel CO2) a opět zavřeme. Takto může kefír zůstat cca týden. Výsledný kefír je kyselejší a má větší obsah kyseliny listové.

Skladování: houba musí být vždy zalita mlékem, skladujeme v lednici

Dlouhodobé skladování: např. 2 lžičky dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane. 

Chuť nápoje: jako zákys nebo podmáslí

Alternativně můžeme požít vodu a tibetskou houbu a třtinový cukr v poměru 1 : 1

Použití: vhodná i pro lidi s intolerancí na laktózu (sekundární fermentace)

Kontraindikace: nevhodné pro děti a těhotné ženy

Pověsti a legendy: podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Aláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že "Prorokova zrna" ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství.

Lidové nazvy: tibi krystaly, tibetská zrna, kefírka, kefírová houba, chrchlík nebo tibeťanka

Signatura: používala se na uchovávání mléka v kožených vacích před znehodnocením

Kde získat tibetskou houbu?

  • seznam dodavatelů je na konci stránky: https://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/

 

Sušené plody

03.01.2020 13:33
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního.Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí...
03.05.2016 00:38
Ve studii se dělal výzkum na 7.200 lidech, španělský vědec zjistil, že ti, kteří jedli 3 nebo více porcí ořechů týdně měli téměř o 40 procent menší pravděpodobnost, že budou obézní, než ti, kteří jedli pouze 1 porci nebo méně.   Ořechy dodávají zdravé tuky a energii, která snižuje pocit...
17.03.2016 15:41
Ženšen a jeho výhody ženšen pravý (Panax Ginseng), čiže koreň života je nám veľa povedomia, pozrieme sa ako tento koreň prospieva zdraviu. Aké látky telu prospešné žien šen obsahuje? Hlavnou účinnou látkou ženšenu sú tzv. Genseonosidy, tiež označovanej ako saponíny. Ďalej obsahuje mastné...
01.03.2016 18:22
Podívejme se vhodné potraviny, které moho prospět našemu nejpodstatnějšímu orgánu v těle. Kvalitní potraviny jsou nezbytné správně fungující játra. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, při je pomalém metabolismu, plynatosti, nadýmání a zácpě. Regulují...
26.02.2016 01:25
Chia semienka sú semená šalvie hispánskej. Boli veľmi obľúbené u Aztékov, ktorí ich využívali k prevencii, liečbe a podpore fyzickej aktivity. Prečo tomu tak bolo a z akého dôvodu si chia semienka získavajú veľkú obľubu aj u nás?   Dôležité látky...
26.02.2016 00:32
Ostropestřec mariánský je používán k léčení od dob antického Řecka a Říma. Jeho účinnost vychází z komplexu tří složek pod souhrnným názvem silymarin. Preventivní a léčivé vlastnosti oleje ze semen ostropestřce jsou spojeny s komponenty, které jsou v něm obsaženy: chlorofyl, karotenoidy,...
23.02.2016 09:48
Oříšky neodmyslitelně patří k zimě a Vánočním svátkům. Na stole ale vypadají skvěle v jakémkoliv období. Jsou velmi prospěšné našemu zdraví a na výběr máme z několika druhů, které se liší nejen chutí, ale také svými účinky. Ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny. Křupněte si...
18.02.2016 21:05
Smoothie, potřebné ingredience: 100ml kokosového mléka ( může být kokosové mléko v prášku rozmíchané s vodou ) 1 oloupaný banán 100g manga ( oloupané a nakrájené na kostičky ) 2 čerstvé nebo sušené vypeckované datle 1 lžíce loupaných konopných semínek, nebo konopná semínka v prášku 1 lžíce...
16.02.2016 20:53
koření kurkuma má antiseptické, protizánětlivé účinky a patří mezi přírodní antioxidanty a superpotraviny. Pomáhá při nachlazení, kožních zánětech, infekcích a je hojně používána i jako lék proti rakovině.  více o účincích kurkumy Kurkumové mléko - ingredience: 250ml mléka ( můžeme použít...
14.02.2016 23:23
superfoods jsou potraviny, které přispívají k našemu zdraví, kondici a tělesné hmotnosti.Jsou to přírodní potraviny a tak vhodně podporují způsob stravování.Tyto potraviny jsou vhodné zejména pro vegany, vegetariány a vitariány, kteří jedí pouze syrovou stravu, a mohou tak předcházet nedostatku...
1 | 2 | 3 >>