Skořice

Skořice je prastaré koření nesmrtelnosti působdem z Asie, má antiseptické účinky na sliznice a játra. Kurkuma, skořice a zázvor a jejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořici můžeme kombinovat s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou. Skořice je nejsilnějším atioxidantem ze známých druhů koření a aktivní látkou je skořicový aldehyd (takzvaný cinnamaldehyd). Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů (fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K a dalších (kumarin, kyselina skořicová, linalool, safrol).

  • tmavě hnědá, původem z Číny, Vietnamu (Cinnamonum Cassia), nesvíjí se, obsahuje až 5 % kumarinu, který může způsobovat bolest hlavy
  • žluto hnědá, pravá skořice ze Srí Lanky – Cejlonská (Cinammonum Zeylonicum), tvoří tenké svitky, ruličky, max. 0,004 % kumarinu

Skořice a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • stabilizuje hladinu krevního cukru (vhodná při diabetu)
  • má dezinfekční a antibiotické účinky
  • podporuje krevní oběh
  • snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu
  • detoxikuje organismus
  • působí proti zácpě
  • přírodní afrodisiakum
  • brainfood, stimuluje mozkové funkce
  • podporuje chuť k jídlu, podporuje i zažívání
  • mírní zápach z ústa znírňuje bolest zubů
  • působí synergicky s medem
  • působí proti nachlazení a chřipce (skořicový čaj s medem)
  • přírodní konzervant
  • působí proti zánětům
  • na poruchy pozornosti a hyperaktivitu u dětí (ADHD)
  • při syndromu dráždivého tračníku
  • při premenstruačním syndromu, polycystických vaječnících
  • pomáhá přimět tukové buňky spálit část této uložené energie díky termogenezi (stačí jedna lžička denně), podporuje proces hubnutí
  • může zpomalovat rozvoj Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby
  • na schopnost brzdit a zastavit růst a dělení rakovinných buněk
  • skořicový prášek se používá na výrobu pleťových hydratačních masek (jogurt, strouhané jablko, drcené ovesné vločky a skořice)
  • podporuje metabolismus
  • skořicový olej - přírodní antibiotikum, při léčbě paradontźe
  • více

Skořice pravá (Cejlonská) má podstatně výraznější vůni (aroma) i chuť než skořice čínská

Doporučená dávka: max. 1,5 lžičky za den

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených obalech

Použití: při pečení, do smoothie, do snídaňových směsí, jogurtů na přípravů mastí, peelingu, zubní pasty

Signatura: prohřívá organismus

Termický účinek skořice: zahřívací

Skořicovník čínský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení
  • Osvěžení těla
  • Normální hladina glukózy v krvi

Skořice pravá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Osvěžení těla
  • Normální trávení - chuť k jídlu
  • Antioxidant
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému - udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
  • Normální trávení a funkce žaludku - produkce plynu
  • Normální funkce reprodukční a močové soustavy
  • Normální stav pokožky a sliznic
  • Tělo, hlava, zuby
  • Normální funkce dýchacího systému

Na co lze všude použít skořici?

  • Na akné (skořice je díky svým antibakteriálním účinků skvělým prostředkem při léčbě pupínků. Smíchejte lžičku skořice se stejným množstvím nastrouhaného muškátového oříšku a lžičkou medu (či kokosového oleje) a naneste na postižená místa. Nechte 20 minut působit a poté opláchněte vlažnou vodou).
  • Na bolest zad (díky své charakteristické vůni pomáhá skořice při relaxaci svalů. Naplňte třeba povlak na malý polštářek (nebo třeba i ponožku) ze tří čtvrtin rýží, přidejte několik rozlámaných kousků skořice a asi lžíci hřebíčku. Ohřejte v mikrovlnce (asi 2 minuty) a přiložte na namožené místo).
  • Na komáří kousnutí (abyste se zbavili nepříjemného pálení a svědění, smíchejte mletou skořici s medem a aplikujte na kousnutí).
  • Na šatní moly (pokud máte ve skříni nezvané okřídlené návštěvníky, dejte do mističky či látkového sáčku směs kousků celé skořice, hřebíčku a pepře. Molům se tahle kombinace líbit nebude).
  • Na lepší zažívání (Skořice je skvělým prostředkem proti nadýmání a podrážděnému žaludku. Prostě ji přidejte do jídla a vaše zažívání vám bude vděčné).
  • Na mravence (kromě molů funguje skořice i proti mravencům. Aby se vám mravenci neprocházeli třeba po kuchyňských skříňkách, postavte jim do cesty skořici).
  • Na provonění domova (pokud nechcete investovat do chemických bytových parfémů, zkuste si byt provonět skořicí. Jak na to? Můžete ji buď půl hodiny vařit ve vodě, nebo „péct“ v troubě s pootevřenými dvířky).
  • Pro plné rty (ještě před tím než nanesete na rty svou oblíbenou rtěnku, třete je chvíli navlhčenou mletou skořicí. Budou krásně plné.).
  • Jako složka pří výrobě domácí pasty (společně s kurkumou, jedlou sodou a kokosovým oleje) nebo peelingu, který podporuje vypnutí, lesk a jemnost pokožky

Permakultura a skořice:

  • na rostliny napadené plísní je vhodná skořice
  • u zlomených rostlin můžeme skořici použít na zacelení rány
  • na mušky nebo mravence, kteří se nalézají pod stromem

Směs skořice s včelím medem, synergické účinky:

  • antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, podporují hojení kožních ran a popálenin
  • pleťová maska na akné a pupínky v pomeru 1:2 nebo 1:3 a nechte působit cca 30min a odstaňte teplou vodou
  • pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi  (prevence cukrovky 2. typu)
  • směsí skořice a medu má synergické účinky
  • působí příznivě na zdraví srdce (antioxidanty), zlepšují průtok krve, brání vzniku krevních sraženin
  • snižují riziko vzniku  infarktu myokardu i mozkové mrtvice
  • snižují chronický zánět, srovnávají hladinu cholesterolu
  • přispívají  k léčbě takzvané diabetické nohy
  • podporuje mozkové funkce
  • podporuje dlouhověkost (pravidelné pití čaje se skořicí a medem)
  • zesiluje působení medu (působí i proti překyselení žaludku)

Med je zdrojem vitamínů A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, prvků (vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan aj.), barviva karotenu a flavonů. 

 

Sušené plody

03.01.2020 13:33
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního.Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí...
03.05.2016 00:38
Ve studii se dělal výzkum na 7.200 lidech, španělský vědec zjistil, že ti, kteří jedli 3 nebo více porcí ořechů týdně měli téměř o 40 procent menší pravděpodobnost, že budou obézní, než ti, kteří jedli pouze 1 porci nebo méně.   Ořechy dodávají zdravé tuky a energii, která snižuje pocit...
17.03.2016 15:41
Ženšen a jeho výhody ženšen pravý (Panax Ginseng), čiže koreň života je nám veľa povedomia, pozrieme sa ako tento koreň prospieva zdraviu. Aké látky telu prospešné žien šen obsahuje? Hlavnou účinnou látkou ženšenu sú tzv. Genseonosidy, tiež označovanej ako saponíny. Ďalej obsahuje mastné...
01.03.2016 18:22
Podívejme se vhodné potraviny, které moho prospět našemu nejpodstatnějšímu orgánu v těle. Kvalitní potraviny jsou nezbytné správně fungující játra. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, při je pomalém metabolismu, plynatosti, nadýmání a zácpě. Regulují...
26.02.2016 01:25
Chia semienka sú semená šalvie hispánskej. Boli veľmi obľúbené u Aztékov, ktorí ich využívali k prevencii, liečbe a podpore fyzickej aktivity. Prečo tomu tak bolo a z akého dôvodu si chia semienka získavajú veľkú obľubu aj u nás?   Dôležité látky...
26.02.2016 00:32
Ostropestřec mariánský je používán k léčení od dob antického Řecka a Říma. Jeho účinnost vychází z komplexu tří složek pod souhrnným názvem silymarin. Preventivní a léčivé vlastnosti oleje ze semen ostropestřce jsou spojeny s komponenty, které jsou v něm obsaženy: chlorofyl, karotenoidy,...
23.02.2016 09:48
Oříšky neodmyslitelně patří k zimě a Vánočním svátkům. Na stole ale vypadají skvěle v jakémkoliv období. Jsou velmi prospěšné našemu zdraví a na výběr máme z několika druhů, které se liší nejen chutí, ale také svými účinky. Ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny. Křupněte si...
18.02.2016 21:05
Smoothie, potřebné ingredience: 100ml kokosového mléka ( může být kokosové mléko v prášku rozmíchané s vodou ) 1 oloupaný banán 100g manga ( oloupané a nakrájené na kostičky ) 2 čerstvé nebo sušené vypeckované datle 1 lžíce loupaných konopných semínek, nebo konopná semínka v prášku 1 lžíce...
16.02.2016 20:53
koření kurkuma má antiseptické, protizánětlivé účinky a patří mezi přírodní antioxidanty a superpotraviny. Pomáhá při nachlazení, kožních zánětech, infekcích a je hojně používána i jako lék proti rakovině.  více o účincích kurkumy Kurkumové mléko - ingredience: 250ml mléka ( můžeme použít...
14.02.2016 23:23
superfoods jsou potraviny, které přispívají k našemu zdraví, kondici a tělesné hmotnosti.Jsou to přírodní potraviny a tak vhodně podporují způsob stravování.Tyto potraviny jsou vhodné zejména pro vegany, vegetariány a vitariány, kteří jedí pouze syrovou stravu, a mohou tak předcházet nedostatku...
1 | 2 | 3 >>