Skořice

Skořice je prastaré koření nesmrtelnosti působdem z Asie, má antiseptické účinky na sliznice a játra. Kurkuma, skořice a zázvor a jejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořici můžeme kombinovat s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou. Skořice je nejsilnějším atioxidantem ze známých druhů koření a aktivní látkou je skořicový aldehyd (takzvaný cinnamaldehyd). Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů (fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K a dalších (kumarin, kyselina skořicová, linalool, safrol).

  • tmavě hnědá, původem z Číny, Vietnamu (Cinnamonum Cassia), nesvíjí se, obsahuje až 5 % kumarinu, který může způsobovat bolest hlavy
  • žluto hnědá, pravá skořice ze Srí Lanky – Cejlonská (Cinammonum Zeylonicum), tvoří tenké svitky, ruličky, max. 0,004 % kumarinu

Skořice a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • stabilizuje hladinu krevního cukru (vhodná při diabetu)
  • má dezinfekční a antibiotické účinky
  • podporuje krevní oběh
  • snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu
  • detoxikuje organismus
  • působí proti zácpě
  • přírodní afrodisiakum
  • brainfood, stimuluje mozkové funkce
  • podporuje chuť k jídlu, podporuje i zažívání
  • mírní zápach z ústa znírňuje bolest zubů
  • působí synergicky s medem
  • působí proti nachlazení a chřipce (skořicový čaj s medem)
  • přírodní konzervant
  • působí proti zánětům
  • na poruchy pozornosti a hyperaktivitu u dětí (ADHD)
  • při syndromu dráždivého tračníku
  • při premenstruačním syndromu, polycystických vaječnících
  • pomáhá přimět tukové buňky spálit část této uložené energie díky termogenezi (stačí jedna lžička denně), podporuje proces hubnutí
  • může zpomalovat rozvoj Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby
  • na schopnost brzdit a zastavit růst a dělení rakovinných buněk
  • skořicový prášek se používá na výrobu pleťových hydratačních masek (jogurt, strouhané jablko, drcené ovesné vločky a skořice)
  • podporuje metabolismus
  • skořicový olej - přírodní antibiotikum, při léčbě paradontźe
  • více

Skořice pravá (Cejlonská) má podstatně výraznější vůni (aroma) i chuť než skořice čínská

Doporučená dávka: max. 1,5 lžičky za den

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených obalech

Použití: při pečení, do smoothie, do snídaňových směsí, jogurtů na přípravů mastí, peelingu, zubní pasty

Signatura: prohřívá organismus

Termický účinek skořice: zahřívací

Skořicovník čínský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení
  • Osvěžení těla
  • Normální hladina glukózy v krvi

Skořice pravá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Osvěžení těla
  • Normální trávení - chuť k jídlu
  • Antioxidant
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému - udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
  • Normální trávení a funkce žaludku - produkce plynu
  • Normální funkce reprodukční a močové soustavy
  • Normální stav pokožky a sliznic
  • Tělo, hlava, zuby
  • Normální funkce dýchacího systému

Na co lze všude použít skořici?

  • Na akné (skořice je díky svým antibakteriálním účinků skvělým prostředkem při léčbě pupínků. Smíchejte lžičku skořice se stejným množstvím nastrouhaného muškátového oříšku a lžičkou medu (či kokosového oleje) a naneste na postižená místa. Nechte 20 minut působit a poté opláchněte vlažnou vodou).
  • Na bolest zad (díky své charakteristické vůni pomáhá skořice při relaxaci svalů. Naplňte třeba povlak na malý polštářek (nebo třeba i ponožku) ze tří čtvrtin rýží, přidejte několik rozlámaných kousků skořice a asi lžíci hřebíčku. Ohřejte v mikrovlnce (asi 2 minuty) a přiložte na namožené místo).
  • Na komáří kousnutí (abyste se zbavili nepříjemného pálení a svědění, smíchejte mletou skořici s medem a aplikujte na kousnutí).
  • Na šatní moly (pokud máte ve skříni nezvané okřídlené návštěvníky, dejte do mističky či látkového sáčku směs kousků celé skořice, hřebíčku a pepře. Molům se tahle kombinace líbit nebude).
  • Na lepší zažívání (Skořice je skvělým prostředkem proti nadýmání a podrážděnému žaludku. Prostě ji přidejte do jídla a vaše zažívání vám bude vděčné).
  • Na mravence (kromě molů funguje skořice i proti mravencům. Aby se vám mravenci neprocházeli třeba po kuchyňských skříňkách, postavte jim do cesty skořici).
  • Na provonění domova (pokud nechcete investovat do chemických bytových parfémů, zkuste si byt provonět skořicí. Jak na to? Můžete ji buď půl hodiny vařit ve vodě, nebo „péct“ v troubě s pootevřenými dvířky).
  • Pro plné rty (ještě před tím než nanesete na rty svou oblíbenou rtěnku, třete je chvíli navlhčenou mletou skořicí. Budou krásně plné.).
  • Jako složka pří výrobě domácí pasty (společně s kurkumou, jedlou sodou a kokosovým oleje) nebo peelingu, který podporuje vypnutí, lesk a jemnost pokožky

Permakultura a skořice:

  • na rostliny napadené plísní je vhodná skořice
  • u zlomených rostlin můžeme skořici použít na zacelení rány
  • na mušky nebo mravence, kteří se nalézají pod stromem

Směs skořice s včelím medem, synergické účinky:

  • antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, podporují hojení kožních ran a popálenin
  • pleťová maska na akné a pupínky v pomeru 1:2 nebo 1:3 a nechte působit cca 30min a odstaňte teplou vodou
  • pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi  (prevence cukrovky 2. typu)
  • směsí skořice a medu má synergické účinky
  • působí příznivě na zdraví srdce (antioxidanty), zlepšují průtok krve, brání vzniku krevních sraženin
  • snižují riziko vzniku  infarktu myokardu i mozkové mrtvice
  • snižují chronický zánět, srovnávají hladinu cholesterolu
  • přispívají  k léčbě takzvané diabetické nohy
  • podporuje mozkové funkce
  • podporuje dlouhověkost (pravidelné pití čaje se skořicí a medem)
  • zesiluje působení medu (působí i proti překyselení žaludku)

Med je zdrojem vitamínů A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, prvků (vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan aj.), barviva karotenu a flavonů. 

 

Sušené plody

14.02.2016 18:47
Najesť sa k prasknutiu tesne pred spaním nie je ten najlepší nápad. Rovnako tak nejesť večer vôbec. Posledné jedlo dňa je dôležité, nemali by ste ho vynechať, ale ani napchať sa tým, čo máte práve po ruke. Je to taký začarovaný kruh. Keď sa večer zle najete, nebudete dobre spať. Keď nebudete...
07.02.2016 12:34
V průběhu zimních měsíců se můžeme zastavit a dát tělu možnost regenerovat se. V řadě případů však neposloucháme signály vlastního těla, kdy volá po odpočinku, zastavení.. následuje pak nemoc, která nás zabrzdí a musíme ležet v posteli. Obranyschopnost těla souvisí i se schopností obránit se...
31.01.2016 13:31
Matcha tea, zelený čaj Matcha tea, zelený čaj Čo je to zelený japonský čaj - Matcha tea? Japonský čaj matcha je vysoko kvalitná s charakteristickou vôňou i chuťou. Ak ste milovníkmi najkvalitnejšieho nápoja z jačmeňa od firmy Green ways ako ja, tento čaj vám bude chutiť a oceníte ho.   Čo...
26.01.2016 23:31
Yucca, tiež známa pod názvom (juka) strom života, vie nielen prečistiť telo, ale aj posilňovať imunitný systém, znižovať cholesterol, liečiť reumu a pomáhať pri migréne.   Yucca zloženie: Rastlina má dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok, sacharidov a živín. Zložka saponín...
20.01.2016 21:08
Staré zdroje říkají, že již Atlanťané měli své plantáže pod vodou a konzumovali tekutou stravu. Možné to je, ale nelze to s jistotou tvrdit. Rozhodně je pravda že se kapaliné strava vstřebává rychleji a lépe v těle, než těžké pené potraviny. Mikronutrienty jsou "nasávány" organismem s...
20.01.2016 10:40
Extra panenský olivový olej Extra panenský olivový olej může přispět k ochraně před rakovinou tlustého střeva, rakovinou prsu a rakovinou prostaty. Je to jeden z nejzdravějších olejů, který můžete používat ve vaší domácnosti pro snadné smažení a jako zálivku. Bobulové ovoce Všechny druhy...
19.01.2016 23:50
Zde je přehled potravin, které jsou chutné a pomáhají redukovat vznik mnoha onemocnění. Pokud pomineme dnešní známé superfoods - superpotraviny, tak mezi běžnou top 10 určitě patří tyto potraviny. 1. Jablka je štěstím, že právě u nás roste zcela běžně potravina, která je pro naše zdraví tak...
10.01.2016 19:10
i když se s námi může zima loučit, stále se často potýkáme s chřipkou a nachlazením. Nejedná se o extrémně vážná onemocnění, ale rýma, kašel, horečka a bolest hlavy nás dokáží pěkně potrápit, hlavně muže a děti. Zde je několik triků, jak tyto neduhy zdárně zvládnout. Důležité je v tomto období...
30.12.2015 22:34
4 super potraviny - citron, avokádo, kokosový ořech a zázvor. Citrón plody citrovníku výrazné žluté barvy s kyselou šťavnatou dužinou spalují tuky a urychlují metabolismis bílkovin a prospívají při procesu hubnutí. Čistí tělo a pomáhá při detoxikaci. V těle působí proti překyselení...
10.12.2015 23:40
Rakytník je vytrvalý, bodliaku, dosahujúce výšku až 3-4 metre s oranžovými bobuľami. Rastlina je pôvodom z Číny a ďalekého východu .. V 20. storočí sa začal pestovať v Európe a Ázii. V Česku sa pestuje ako okrasná a ovocná rastlina. Poľsko patrí medzi výzmámné európskych dodávateľov   V...
<< 1 | 2 | 3 >>