Pět tipů, jak bojovat s jarní chřipkou

10.01.2016 19:10

i když se s námi může zima loučit, stále se často potýkáme s chřipkou a nachlazením. Nejedná se o extrémně vážná onemocnění, ale rýma, kašel, horečka a bolest hlavy nás dokáží pěkně potrápit, hlavně muže a děti. Zde je několik triků, jak tyto neduhy zdárně zvládnout.

Důležité je v tomto období eliminonovat pobyt v prostorech, kde je množství kašlajících lidí, zvýšíme hygienické návyky, otužujeme se, bráníme se nadměrnému vyčerpání a stresu, konzumujeme dostatek zeleniny a ovoce.

Dostatek tekutin

dostatečný příjem vody, nejlépe v době kdy nejíme, v průběhu celého dne min. 8 sklenic vody. Voda okysličuje krev, díky tomu se vyplavují baktérie a viry z imunitního systému a udržuje tělo hydratované. Při horečce je též důležité hodně vody, kdy při pocewní dochází ke ztrátě tekutin. Pitný režim si můžete zpestřit o zelené a bilinné čaje, nebo teplou vodu s nakrájeným zazvorem a citronem.

Zinek

zinek patří k dalším účinným prostředkem v boji s nachlazením, pomáhá imunitnímu systému bojovat s viry a batériemi a tím  zkracuje průběh nachlazení. Doporučujeme zinek v  přírodní podobě ve stravě protože je pro tělo lépe využitelný než potravinové doplňky. Mezi potraviny  obsahem zinku patří dýňová a slunečnicová semínka, játra, ořechy, listová zelenina.
 

Kloktání slané vody

když vás bolí v krku kloktejte slanou vodu, dále jednu čajovou lžičku mleté mořské nebo Himalájské soli a rozmíchejte ve sklenici s teplou vodou. Při kloktání tohoto roztoku vyplavíme z ústní dutiny a hltanu choroboplodné zárodky. Sůl má současně dezinfekční, antibakteriální účinky a současně zvlhčujeme sliznice a tím si pomáhámě proti škrábání v krku. Pokud chcete aby byl účinek co nejefektivnější, kloktejte 3 až 5 krát denně. Pokud vám chuť tohoto roztoku není přijemná můžete přidat trochu medu nebo můžete na kloktání použít propolis. Postup je stejný.
 

Inhalace

Potřebujeme uvolnit dýchací cestu, můžeme použít inhalaci s fyziologickým roztokem, vincentkou nebo solným roztokem. Můžeme využít přístroj nebo solnou dýmku. Do plic vám začne pronikat pára pokojové teploty, která vám přinese úlevu. Pokud použijeme inhalátor při prvních příznacích nachlazení a snížíme tak nutnost nasazení antibiotik. Můžeme využít zkušenosti našich babiček - větší hrnec s vroucí vodou, nakloníme nad něj hlavu a přikryjeme hlavu ručníkem, abychom mohli důkladně inhalovat a prohřát dýchací cesty.
 

Bylinná pára

můžeme inhalaci vylepšit přidáním bylin (máta, heřmánek, majoránka) případně éterické oleje stačí cca 4 kapky. A postup je stejný jako v předešlém bodě.
 

Prevence pro posílení imunity

  • detoxikace organismu, pravidelné půsty
  • konzumace zeleniny a ovoce, min. 600g za den
  • eliminace stresu, sledování televize, dlouhá práce u počítače nebo PDA
  • pravidelný pohyb a otužování
  • vyřazení pravidelné konzumace alkoholu a cigaret
  • nekontrolované a neodborné užívání potravinových doplňků a léků
  • více o imunitě