Třtinová melasa
Třtinová melasa je získaná z cukrové třtiny a tudíž se jedná o přírodní sladidlo, například v porovnání s medem má je poloviční obsah cukru. Melasa má vysoký obsah minerálů a vitaminů, díky téměř 10% obsahu železa je premiantem v této oblasti (používá se při chudokrevnosti). Melasa je též vhodná na posílení srdečního svalu, zlepšuje činnost kloubů a svalů.
Melasa je vedlejším produktem při výrobě cukru z cukrové třtiny, nazývá ce "černý zázrak"-přírodní sladidlo, superpotravina. Třtinová melasa je tmavohnědá až černá hustá sirupovitá tekutina se sladkou specifickou chutí po zkaramelizovaném cukru, podobná se u nás používanému lesnímu medu. Melasa je 100 % přírodní produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci( třetí krystalizace ), má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B ( B2, B5,B9 ), A a D. Zastoupeny jsou rovněž další nutriční prvky jako měď, zinek, inozitol, vitamin C, sedm esenciálních aminokyseliny, enzymy a mastné nenasycené kyseliny. Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. ( obsahu jen cca 20% cukru ve formě glukózy a fruktózy).
Třtinová melasa a její účinky při dlouhodobém užívání:
- posiluje srdeční sval
- nejbohatší rostlinný zdroj železa
- při anémii – chudokrevnisti
- posiluje srdeční sval
- pročišťuje lymfatický systém
- mírní důsledky artrózy, vyživuje výstelku pouzdra kloubů
- posiluje při vyčerpání a stresu
- působí proti průjmu a zácpě
- více
Třtinová melasa, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá