Jalovec obecný ( Juniperus commmunis )

jalovec je stromo-keřovitá dřevina s ostrými jehlicovitými listy, hojně rostoucí i u nás. Jalovec se nazývá též "severským Jaloveckadidlem", ještě dnes v některých alpských oblastech se vykuřují místnosti ( např. po nemoci, úmrtí ) bobulemi ( jalovčinky modro-černé hořké plody, které zrají 18 měsíců ) nebo jehličím. Plody jalovce obsahují jsou  flavonoidy, třísloviny, silice ( propůjčují velice výrazné kořenité a pryskyřičně nasládlé aroma ), vitamin C, fytoncidy, tj. látky usmrcující baktérie a různé kyseliny. V minulosti se plody jalovce pražily jako náhražka kávy. Bobule jalovčinek se sklízí na podzim setřásáním do plachet a suší se v tenké vrstvě do teploty 35 stupňů. Bobule dozrávají za 2-3 roky jsou velká cca 1 cm kulatého tvaru.
 

Jalovčinky ( aromatické bobule ) a jejich účinky:

  • jalovčinky pomáhají při oslabeném trávení
  • jalovčinky se používají jako koření k dochucení masa, nádivek nebo omáček
  • působí proti nadýmání a plynatosti
  • působí jako dezifekce močových cest
  • snižuje hladinu krevního cukru
  • působí proti viru oparu
  • pomáhá tělo zbavovat odpadních jedovatých látek, ničí choboplodné mikroby, neutralizují jedy
  • posilují imunitní systém
  • působí proti stárnutí
  • sloužili též jako balzamovací prostředek
  • odvodňují a působí močopudně
  • působí proti zrakové únavě
  • léčí slabost ledvin a močového měchýře, obtíže při močení ( odkapávání moči a močovou inkontinenci )
     
Použití: rozdrcené sušené plody ( jalovčinky ) se používají jako koření k dochucení masa ( jídel tíže stravitelných, nadýmavých a tučnějších, povzbuzují chuť k jídlu ). Koření z jalovčinek můžeme použít na dochucení slaných jídel např. nádivky, rajské omáčky, zapékanou zeleninu, guláše, drůbežího masa ( na divoko ) zvěřiny i kysaného zelí.. V kombinaci s koriandrem se jalovčinky hodí pro nakládání masa před uzením.
 
Kontraindikace: u pacientů s existujícím onemocněním ledvin, těhotné a kojící ženy
 
Chuť: ostrá a slabě nahořklá a pryskyřičnou vůní
 

Jalovcový koktejl:

  • 500ml mléka, může být i kokosové
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny
  • 50g jalovčinky - nejlépe mleté
Jalovčinky rozdrtíme a rozmixujeme s mlékem a zmrzlinou a můžeme nalévat do sklenic